Az ország gyakorlatát érő sorozatos nemzetközi és belföldi bírálatok ellenére a japánok több mint négyötöde támogatja a halálbüntetést friss közvélemény-kutatási adatok szerint.

Japán legutóbb február 21-én hajtott végre halálbüntetést: három emberölésért elítélt bűnözőt akasztottak fel.

A kivégzéseket az Amnesty International és más nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint a japán ügyvédi kamara is elítélte, s korábban az Európai Unió is bírálta a szigetország gyakorlatát.

Japánban viszont – a Research Panel közvélemény-kutató cég által a legutóbbi akasztást követően 29 ezer fő megkérdezésével elvégzett felmérés szerint – a lakosság 85,2 százaléka támogatja a halálbüntetést – írta kedden a Japan Today hírportál.

Hasonló eredményt hoztak az öt vezető japán napilap által olvasóik körében végzett felmérések. A konzervatív Szankei Simbun és Jomiuri Simbun közönségének 91,1, illetve 88,1 százaléka, míg a balközép Mainicsi Simbun és Aszahi Simbun olvasóinak 84,1, illetve 82,2 százaléka tartja helyesnek a kivégzéseket. A Nihon Keidzai Simbun üzleti lap 86,2 százalékot mért.

A Research Panel kutatása szerint a legtöbben amiatt támogatják ezt a büntetési formát, mert a gyilkosok életben tartását “az adóbevételek elpazarlásának” tartják, míg mások a “szemet szemért” elv mentén ítélik igazságosnak a kivégzéseket. Sőt, olyanok is voltak, akik túl enyhének tartják a halálbüntetést, ők hosszabb szenvedés alá vetnék a gyilkosokat.

Jogvédők szerint ugyanakkor a Japánban alkalmazott módszer kifejezetten könyörtelen a kivégzések módja miatt és azért, mert az elítéltekkel nem közlik előre a végrehajtás időpontját, csak közvetlenül a kivégzés előtt szólnak nekik.

A szigetországban további 134-en várnak kivégzésükre siralomházakban, és Tanigaki Szadakazu igazságügy-miniszter közlése szerint nincs napirenden az akasztások leállítása.