Az Európai Bizottság 561 millió euró büntetést szabott ki a Microsoftra, amiért a vállalat nem tette lehetővé felhasználóinak a szabad böngészőválasztást – közölte szerdán Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa.

A bizottság közleményében hangsúlyozza: ez az első eset, hogy a testület azért szab ki büntetést egy vállalatra, mert az a saját maga által vállalt kötelezettséget sérti meg.

A Microsoft nem vitatta, hogy 2011 májusa és 2012 júliusa között a Windows 7 egyes szervízcsomaggal frissített változatát használók számára nem jelent meg a böngészőválasztás lehetőségét felkínáló ablak, de azzal védekezett, hogy ez nem volt szándékos.

A bizottság 2009-ben az uniós versenyjoggal ellentétesnek találta azt, hogy a Microsoft összekapcsolta a Windows operációs rendszert az Internet Explorer böngészővel, és ezzel a többi böngészőfejlesztő vállalat hátrányba került. A jogvitát követően vállalta a redmondi óriáscég, hogy öt éven keresztül, vagyis 2014-ig az Európai Unióban forgalomba hozott minden Windows egy olyan ablakot jelenít meg, amelyen a felhasználók több böngészőből választhatják ki, hogy melyiket szeretnék használni.

A bizottság 2009-ben azt vizsgálta, visszaélt-e a Microsoft domináns piaci helyzetével, az eljárás pedig azzal zárult, hogy a Microsoft maga vállalta a választási lehetőséget kínáló képernyő megjelenítését – ismertette a helyzetet Joaquín Almunia. Ezzel az amerikai cégnek akkor sikerült elkerülnie, hogy a bizottság ebben az ügyben megállapítsa a jogsértést és ezzel együtt megbírságolja a Microsoftot.

“Ezek a jogilag kötelező vállalások fontos szerepet játszanak a trösztellenes eljárásainkban, mert gyors megoldást jelenthetnek versenyjogi vitákban” – magyarázta Almunia, majd hozzátette: ezeket a vállalásokat szigorúan teljesíteni is kell.

“Ezek megsértése nagyon súlyos szabálysértés, és ennek megfelelően is kell szankcionálni” – hangoztatta a politikus.

Az Európai Bizottság információi szerint a böngészőválasztó képernyő 2010 márciusi bevezetését követően 84 millió alkalommal választottak a Windows-felhasználók más böngészőt, mint az Internet Explorer, a képernyő eltűnése pedig 15 millió európait fosztott meg a választás lehetőségétől.

Az Európai Bizottság a versenyjogi vizsgálatok folyamán akár az érintett vállalat előző évi teljes bevétele tizedének megfelelő bírságot is kiszabhat.