Trösztellenes vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Mastercard ellen a bankközi díjak megállapításának gyakorlata miatt – tudatta kedden a brüsszeli testület.

A bizottság azt vizsgálja, hogy a Mastercard gyakorlatával korlátozza-e a piaci versenyt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) a kártyás fizetések területén, és ezzel megsérti-e az uniós versenypiaci előírásokat.

Brüsszel azt gyanítja, hogy az amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltatónak a bankközi díjak megállapítására vonatkozó gyakorlata ellentétes az uniós versenyszabályozással, a vállalat ugyanis külön bankközi díjat számít fel azoknak a kártyatulajdonosoknak a vásárlásai után, akik nem az EGT tagállamainak állampolgárai, például amerikai turisták. A bizottság emellett azt is aggályosnak tartja, hogy a Mastercard Európán belül nem teszi lehetővé a kereskedők számára, hogy az egységes piacon belül más tagállamban vegyék igénybe a szolgáltatást, ahol esetleg jobb feltételekkel tehetnék ezt.

Hollandiában tranzakciónként 10 cent jár a Mastercardnak, míg Lengyelországban 80 cent – érzékeltette a különbségeket Antoine Colombani, az Európai Bizottság versenyjogi szóvivője.

Végül Brüsszel azt is vizsgálja, összeegyeztethető-e az európai joggal a Mastercardnak az a gyakorlata, hogy előírja a kereskedőknek, hogy a cég által kibocsátott összes kártyát elfogadják.

A bizottság ismerteti, hogy az uniós fogyasztók a nem készpénzalapú vásárlásaik 40 százalékát bonyolítják kártyával, ezért a bizottság prioritásként kezeli a piaci torzulások kiküszöbölését. A bizottság ismerteti, hogy 2007-ben már eltöröltette a Mastercard egyes bankközi díjait, és a Visa ellen is vizsgálódik.