A szervezett bűnözés továbbra is az egyik legnagyobb kihívást jelenti az EU belső biztonsága szempontjából, komoly veszélyforrás továbbá a számítógépes bűnözés, az embercsempészet és az erőszakos szélsőségek fokozódása, ezekkel az uniónak fel kell vennie a harcot – közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete szerdán.

A közleményben kiemelték: ezek a fenyegetések nagy hangsúlyt kaptak az EU belső biztonsági stratégiájának végrehajtásáról szóló, szerdán közzétett bizottsági jelentésben. A jelentés a 2011-2014-re szóló stratégia alapján megnevezi azokat a területeket, amelyekre az uniónak és a tagállamoknak különös figyelmet kell fordítaniuk – magyarázták. Hozzátették: a jelentés emellett áttekinti a közelmúltban tett intézkedéseket is.

A bizottság idézte Cecilia Malmström uniós belügyi biztost, aki szerint az egyik legnagyobb veszély a szervezett bűnözés és annak az európai gazdaságra és az uniós polgárok biztonságára gyakorolt hatása. Az eltulajdonított pénzek nyomon követése, a szervezett bűnözői hálózatok felszámolása és a bűncselekményekből származó jövedelem visszaszerzése továbbra is kulcsfontosságú cél marad – közölte a biztos.

Az elmúlt időben elért eredményeket ismertetve a bizottság hangsúlyozta: javaslatot tettek a bűncselekményekkel szerzett pénzek és vagyontárgyak hatékonyabb elkobzására vonatkozó új szabályokra, a számítógépes bűnözés elleni küzdelemben pedig fontos lépést jelent, hogy az év elején az Europol kereteiben létrejött a kiberbűnözés elleni európai központ.

További siker, hogy 2011 decemberében előterjesztették az európai határőrizeti rendszerről (Eurosur) szóló jogalkotási javaslatot, 2013 elején pedig elfogadták a határregisztrációs rendszerről szóló jogszabályjavaslatot – írták. Hozzáfűzték: tavaly decemberben előterjesztették az úgynevezett szolidaritási klauzula végrehajtására vonatkozó javaslatot, ez általános útmutatásként szolgál a tagállamok válságkezelési képességeit meghaladó mértékű rendkívüli helyzetek esetén.

A belső biztonsági stratégia alapján a bizottság idén várhatóan közzéteszi az első uniós korrupcióellenes jelentést és a tagállamoknak szóló ajánlásokat, javaslatot tesz a pénzmosásra vonatkozó büntetőjogi szankciókról szóló irányelvre, végrehajtja az uniós kiberbiztonsági stratégiát, támogatja a globális fellépést a gyermekek online szexuális zaklatása ellen, gondoskodik arról, hogy a schengeni információs rendszer teljes mértékben működőképessé váljon, és kidolgozza a tiltott lőfegyver-kereskedelem elleni küzdelmet célzó politikai kezdeményezést.

Az EU belső biztonsági stratégiája felvázolja a tagállamok, az Európai Parlament és az uniós ügynökségek feladatait, amelyek célja az unió biztonsága szempontjából kulcsfontosságú kihívások megoldása. A bizottság 2011-ben fogadta el a stratégia végrehajtásáról szóló első jelentését, a következő, és egyben utolsó dokumentumot 2014 közepén teszi közzé.

Kitértek arra is, hogy 2007 óta a bizottság csaknem 1,4 milliárd eurót fordított biztonságpolitikai kutatásokra, több mint 250 projektet finanszírozott a polgárok vegyi, biológiai, radioaktív, nukleáris és robbanóanyagok, továbbá a természeti katasztrófák elleni védelmére, a válságkezelési képességek, továbbá a tengeri és szárazföldi határellenőrzés fejlesztésére.