Jó hírének megsértése miatt beperelte Michael Jordant az a cég, amelyet eredetileg a világhírű kosárlabdázó perel nevének jogtalan használata miatt.

A kínai Qiaodan Sports-ot Jordan tavaly február óta perli a sanghaji bíróságon nevének, fotójának, 23-as mezszámának és vállalati logójának több évtizedes jogtalan használata miatt. A kínai cég ugyanakkor – melynek neve azonos a kosárlabdázó kínai hangzású nevével, s amely még a sztár gyermekeinek ugyancsak kínai hangzású nevét is levédette – azt állítja, hogy a Jordanhoz fűződő szimbólumok használata csupán “véletlen egyezés”.

Bár a Jordan által indított per még nem zárult le, a több mint hatezer üzlettel rendelkező Qiaodan jóhírének megsértése miatt nyilvános bocsánatkérést követel. Arra is igényt tart, hogy az egykori NBA-s kosárlabdázó függessze fel “jogellenes” gyakorlatát, mellyel akadályozza, hogy a kínai vállalat szabadon folytasson kereskedelmi tevékenységet az országban. A cég azzal is vádolja Jordant, hogy az általa indított per miatt kellett felfüggesztenie tőzsdére vonulását, s ezzel a vállalat terjeszkedését illető terveket sem sikerült megvalósítani. A Qiaodan 50 millió jüant, nagyjából nyolcmillió dollárt követel kártérítésként, pontosan ugyanannyit, mint amennyire Jordan pereli a kínai céget.

Az eset jogi hátteréhez tartozik, hogy Jordan valóban nem védette le nevét Kínában, a helyi jogszabályok pedig a legtöbb vitás esetben a márkanevet legkorábban regisztrált cégnek adnak igazat. Kivételt ez alól ugyanakkor éppen a hírességek jelentenek, akik nevének szabad használatát tiltják a szabályok. A Qiaodan érvelése szerint azonban a cég már 1997 óta jogszerűen működik az országban, nevét és logóját az ipari és kereskedelmi minisztérium is elfogadta.

A kelet-ázsiai országban gyakorinak számít a márkanév-használatot érintő pereskedés, csak a sanghaji bíróság évente mintegy ötven ilyen esetet kénytelen megoldani. Az elmúlt években az Apple, a GM, a Johnny Walker, de még a helyi hírességek, így Jao Ming is nevének nyilvános megvédésére szorult.