Benyújtotta a kormány pénteken a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítására tett javaslatát, amellyel lehetőséget adna az önkormányzatoknak arra, hogy bizonyos közterületeken megtiltsák az életvitelszerű ott-tartózkodást, vagyis hogy a hajléktalanok ott éljenek.

A Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte indítvány szerint felhatalmazást kapnának a helyi önkormányzatok – Budapesten a fővárosi önkormányzat -, hogy a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében rendeletben kijelöljék a közterület meghatározott részeit, ahol az életvitelszerű tartózkodás jogellenesnek minősül.

Aki ezt megszegné, és a hatóság képviselőjének – a rendőr, a járási hivatal ügyintézője, a közterület-felügyelő, az erdészeti hatóság ügyintézője, a halászati őr vagy a mezőőr – felszólítása ellenére sem hagyná el a kijelölt területet, szabálysértést követne el, és közérdekű munkára lenne kötelezhető. Ha az elkövető ennek elvégzését nem vállalja, pénzbírság lenne kiszabható.

Kimondanák azt is, hogy ha valakit az elkövetés időpontját megelőző hat hónapon belül már kétszer jogerősen felelősségre vontak ilyen eset miatt, az ismételt szabálysértésért elzárással lehetne őt büntetni.

A helyszíni bírság kiszabásának lehetőségét kizárja az előterjesztés.

A javaslat emellett azzal is kiegészítené a törvényt, hogy aki közterületen a tulajdonos vagy a rendelkezésre jogosult hozzájárulása nélkül építményt épít, szabálysértést követ el.

A törvénymódosítás a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben nyilvánította alkotmányellenesnek és megsemmisítette azt a törvényi rendelkezést, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Az Országgyűlés idén márciusban a negyedik alkotmánymódosítással az alaptörvényben rögzítette, hogy törvény vagy helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében a közterület meghatározott részén jogellenessé minősítheti az életvitelszerű ott-tartózkodást. Az alkotmány emellett azt is kimondja: az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élőnek szállást biztosítani.

A pénteken benyújtott törvénymódosítási javaslat indoklásában a belügyminiszter felhívja a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzatoknak a “tiltott közterület” kijelölése nem kötelező, hanem csak lehetőség.