A közveszély színhelyén elkövetett lopások szigorúbb büntetéséről is dönthet az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők 13 órakor Szalai Annamáriára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken elhunyt elnökére emlékezve kezdik meg heti munkájukat.

A határozathozatalok során egyebek mellett döntés születhet arról a fideszes törvénymódosító javaslatról, amely szigorúbban büntetné a közveszély színhelyén elkövetett lopást. Emellett zárószavazást tarthatnak a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény módosításáról, amelyet szintén a kormánypárt kezdeményezett annak érdekében, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak – a felszámolás elrendelése után – ne harminc napja, hanem egy éve legyen arra, hogy rendeletben nyilvánítsa kiemeltté a társaságokat.

A képviselők elfogadhatják az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatot is, valamint Gárdonyi Géza emléknappá nyilváníthatják 2013. október 17-ét, az Egri vár védőinek a török seregek felett aratott győzelme napját.

A szavazások után, feltehetően már az esti órákban kezdhetik tárgyalni a magyar agrárkamaráról szóló törvény módosítását, amelyben a Fidesz rögzítené, hogy a területi szervezet elnöke nem lehet egyidejűleg az országos szervezet főigazgatója, majd megvitathatják a KDNP-s Michl József köznevelési törvényt módosító javaslatát, amely szerint az egyházi fenntartású iskolákban – bizonyos feltételek mellett – az etika tantárgyat hittan válthatná ki, és lehetővé válna a köznevelésben 10 éves kor alatt is a kollégiumi felvétel.

Kedden a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést az Országgyűlésben. A parlament 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

Ezután kezdhetik tárgyalni a képviselők az alaptörvény negyedik módosításához fűzött törvényváltoztatásokat, amelyek csaknem húsz jogszabályt módosítanak. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján kimondanák egyebek mellett, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem választható újra.

A Ház elé kerül kedden Navracsics Tibor két másik előterjesztése is: a statisztikai törvény módosítása, amely a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szülését, illetve halálozását is felmérhetővé tenné a népmozgalmi adatgyűjtésen, illetve a Tobin-üggyel kapcsolatos kormányzati jelentés. Ez utóbbiban a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy foglaljon állást Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosának az ügyben tanúsított eljárásával kapcsolatban.