A stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak – a felszámolás elrendelése után – nem egy hónapja, hanem egy éve lesz arra, hogy rendeletben kiemeltté nyilvánítsa a társaságokat.

Erről hétfőn döntött a parlament a csődtörvény módosításával a fideszes Koszorús László javaslatára.

Csődeljárás esetén nem változik a kiemeltté nyilvánítás ideje, a kormánynak a csőd elrendelése után továbbra is 15 napja marad a kiemelési rendelet meghozására.

A parlament 2011 nyarától illesztette be a csődtörvénybe a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eltérő rendelkezéseket. Ennek lett az eredménye, hogy az ilyen cégek csőd- és felszámolási ügyeiben csak állami felszámoló járhat el. A kormány rendeletben minősíti kiemeltté a nemzetgazdasági szempontból fontos cégeket. Az állami felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A hosszabb határidőt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet.

A csődtörvény másik módosítása korlátok közé szorítja az állami felszámoló tevékenységét. Az említett csőd- és felszámolási eljárásokban való részvétel mellett kizárólagos vagy többségi állami tulajdonban lévő cégnél végezhet üzletviteli és egyéb tanácsadást, továbbá végelszámolói, vagyonrendezői tevékenységet. A helyi önkormányzatoknál pedig az adósságrendezési eljárásaikban pénzügyi gondnok lehet.