Bíróság elé kell állnia a tavaly január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó tulajdonosának, a Costa Crociere hajótársaságnak is – így határozott az olasz bíróság szerdán, a hajószerencsétlenség ügyében tartott előzetes tárgyalás második napján.

A bíróság szerint tisztázni kell a Costa Crociere polgári jogi felelősségét a Costa Concordia okozta károk miatt.

A hajótársaság április 10-én vádalkut kötött, amellyel egymillió eurós adminisztratív bírságot szabtak ki rá. Ezzel a Costa Crociere elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást.

A hajótársaság ezentúl kettős szerepben vesz részt a tárgyalásokon: egyrészt kártérítést követel a hajó elveszítéséért, másrészt a Costa Crocierét is a károkozás vádja érheti a tengerjáró okozta katasztrófáért.

A toscanai Grosseto városi színházában tartott második meghallgatáson részt vevő túlélők és ügyvédjeik a sajtót emlékeztették, hogy a Costa Crociere az elveszített hajóért már megkapta a biztosítótól a kártérítést. Ezt a Costa Crociere is elismerte, de az összeget nem hozta nyilvánosságra. Korábban a hajótársaság 500 millió euróban határozta meg a zátonyra futott hajó értékét.

Az ügyészség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hajószerencsétlenségért mindenekelőtt a hajó kapitányát terheli felelőség. A tragédia estéjén a Costa Concordia, 4229 emberrel a fedélzetén, Giglio szigetének partjaitól 180 méteres távolságban haladt, az előírt 4,5 kilométer helyett. Az ügyészség szerint a hajón nem volt bekapcsolva a víz alatti sziklákat jelző szonárberendezés.

Az ügyészség február végén hat ember – Francesco Schettino kapitány, helyettese, a hajó kormányosa, a legénység másik két tagja, valamint a Costa Crociere válságstábjának egyik tagja – esetében tett vádemelési javaslatot. A tárgyalásokon eddig csak Schettino volt jelen. “Nem bújok el, az arcomat adom ahhoz, ami történt!” – hangoztatta.

Az olasz állam 26 millió euró kártérítést követel, Giglio szigete 80 milliót.

A következő előzetes tárgyalás május 14-én lesz.