A kórházban emeltek vádat hétfőn Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottja ellen. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter közölte, hogy Carnajevet tömeges emberveszteségeket okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Ez, ha bűnösnek találják, akár halálbüntetést is vonhat maga után.

A vádlott első bírósági meghallgatását feltételesen május 30-ra tűzték ki. A vád ismertetésénél jelen volt egy bíró is.

A nap folyamán korábban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője elutasította azt a több republikánus törvényhozó által is támogatott javaslatot, hogy Carnajevet minősítsék ellenséges hadviselő félnek és mint ilyet állítsák katonai törvényszék elé.

Carney kijelentette, hogy Carnajev amerikai állampolgár, ezért ügyében nem járhat el katonai bizottság. A szóvivő rámutatott, hogy 2011. szeptember 11. óta a szövetségi bírósági rendszer több száz terroristát ítélt el és juttatott rács mögé.

A pénteken sebesülten elfogott Dzsohar Carnajev sajtóértesülések szerint írásban kommunikál a hatóságokkal, mert egy, a torkát ért lövés miatt nem tud beszélni. Feltételezések szerint a sebesülés öngyilkossági kísérletből származhat.

A hatóságok szerint a 19 éves, csecsen származású Dzsohar Carnajev a 26 éves bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt követte el múlt hétfőn a bostoni maratonon azt a kettős robbantásos merényletet, amelynek következtében hárman életüket vesztették, több mint 180-an pedig megsebesültek. Csütörtök éjjel a fivérek tűzharcba keveredtek a hatóságokkal, amelyben egy rendőr meg halt, további egy életveszélyesen, mintegy 15 pedig könnyebben megsebesült.

A súlyosan sebesült rendőr felgyógyulási esélyeivel kapcsolatban hétfőn bizakodóan nyilatkoztak az orvosok.

Az összetűzésekben az idősebb Carnajev is életét vesztette. A rendőrség szerint a fivérek egyikének sem volt fegyvertartási engedélye.