A francia parlament 331 igen szavazattal 225 nem ellenében kedden véglegesen elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. A Házasodhasson mindenki! kormánypárti törvényjavaslat szavazásakor – amely kimondja, hogy a házasság “két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő közösség – tíz képviselő tartózkodott.

Európában Franciaország a 9., a világon pedig a 14. ország, ahol mostantól azonos nemű párok is egybekelhetnek.

A jobboldali ellenzék jelezte, hogy az alkotmánytanácsnál kezdeményezi a törvény megsemmisítését. A testületnek egy hónap áll rendelkezésre a véleményalkotásra. Amennyiben nem semmisíti meg a szöveget, a köztársasági elnök azt azonnal kihirdetheti. Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: az első homoszexuális esküvőkre június közepétől lesz lehetőség.

A törvényt ellenzők bejelentették, hogy folytatják a melegházasság elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat.

A végszavazás előtt a vendégpáholyban két tiltakozó egy feliratot emelt a magasba, amelyen népszavazást követeltek a melegházasság engedélyezésének kiírásáról. “Vigyék innen ezeket a felbőszülteket, a demokrácia ellenségeinek itt nincs helyük!” – utasította Claude Bartolone, a nemzetgyűlés szocialista elnöke a teremőröket, akik el is távolították a két ismeretlent a tribünről. Eközben a nemzetgyűlés épülete előtt több százan tüntettek.

Hírmagyarázók arra emlékeztetnek, hogy az abortusz engedélyezése és a halálbüntetés eltörlése is hasonló feszült hangulatban történt Franciaországban.

“136 óra és 46 percnyi vita után a parlament elfogadta a törvényjavaslatot, amely megnyitja a házasság intézményét az azonos nemű párok számára” – mondta néhány perccel később Bartolone. A bejelentést a kormányzó baloldal képviselői tapsviharral üdvözölték, és azt skandálták, hogy “egyenlőség”.

“Ez a szabadság, egyenlőség és testvériség törvénye” – fogalmazott zárszavában az igazságügyi miniszter. A homoszexuálisoknak pedig az üzente: “Felejtsétek el a reménytelenséget, maradjatok önmagatok, emeljétek fel a fejeteket, semmit nem kell szégyellnetek!”.

Taubira “a demokrácia nagy pillanatának nevezte” a melegházasság parlamenti vitáját, és örömét fejezte ki azért, hogy “a köztársaság legszebb intézménye előtt megszűnt a diszkrimináció”, miközben “senkitől nem vettünk el semmit”. Taubirát állva ünnepelte a kormánypárti tábor, a képviselők egyesével gratuláltak neki.

Francois Hollande államfő egyik fő választási ígérete volt a melegházasság engedélyezése. A törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a folyamatos utcai tiltakozások nyomására a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény év végén esedékes módosítási javaslatához csatolta.

A melegházasság engedélyezését ellenzők elsősorban ez utóbbi pontok miatt tiltakoznak tömegrendezvényekkel, a katolikus egyház támogatásával.

Miután az utóbbi hetekben a vita az utcán és a parlamentben is radikalizálódott, egyre több homofób incidensre is sor került. A párizsi prefektúra ezért megerősítette a rendőri védelmet azokon a helyeken, ahova köztudottan gyakran járnak homoszexuálisok.