Az orosz törvényhozás alsóháza szerdán végső olvasásban elfogadta azt a törvénycsomagot, amellyel megtiltotta a képviselőknek és az állami tisztviselőknek, hogy külföldi bankszámlán tartsák pénzüket.

A tiltás minden hivatalos személyre vonatkozik, aki a posztján Oroszország szuverenitását és nemzetbiztonságát érintő kérdésekben hoz döntéseket – mondja ki a jogszabály. Ennek megfelelően az orosz főügyész helyetteseitől és a szövetségi állami tisztviselőktől kezdve a bírákig és a városi, helyhatósági tisztségviselőkig senki sem tarthatja külföldön a pénzét, értékpapírjait. A tilalom a fenti személyek feleségeire és gyermekeire is vonatkozik.

A törvényben felsorolt tisztségviselőknek és törvényhozási képviselőknek a hivataluk átvételét követő három hónapon belül meg kell szüntetniük külföldi bankokban lévő betéteiket és egyéb pénzügyi befektetéseiket. Ha ezt nem teszik meg, akkor a törvény szerint azonnal menesztik őket posztjukról.

Az orosz dumában elfogadott jogszabály szerint azokra is vonatkozna a tiltás, akik választhatóak posztjukra, vagyis az államfőre és a helyhatósági vezetőkre egyaránt.

Kivételes helyzetben vannak ugyanakkor az orosz diplomáciai képviseleteken, külföldön dolgozó állami tisztviselők. Rájuk nem vonatkozik az új jogszabály.

Korábban azt is meg akarták tiltani a törvényhozók, hogy az érintetteknek külföldön ingatlanjuk lehessen. A most elfogadott jogszabály szerint ugyanakkor mindazoknak, akikre vonatkozni fog, számot kell majd adniuk arról, honnan van pénzük külföldi ingatlanra.

Vlagyimir Vasziljev, a duma alelnöke korrupcióellenesnek és erkölcsileg igazságosnak nevezte a törvényt – idézte a politikust az NTV televízió.

Oroszországban április 12-én tették közzé az elnök és hivatalának magas rangú tisztviselői, a kormány tagjai és a parlamenti képviselők tavalyi jövedelem- és vagyonbevallását. Ennek kapcsán híre ment, hogy a törvényhozók közül többen csak azért váltak el, hogy kisebb jövedelemről kelljen számot adniuk.

A kormánytagok közül Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és felesége vagyona gyarapodott 2010-ben a legnagyobb mértékben: 450 millió rubellel (több mint 3 milliárd forint). A politikus a múlt csütörtökön egy nemzetközi tanácskozáson kiállt azok mellett, akik szerinte becsületes úton szerezték vagyonukat az üzleti életben, s azután a politikai életben vagy az államigazgatásban érvényesülnek.