Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója az ombudsman kezdeményezésére felülvizsgálta a terhességi-gyermekágyi segélyre és a gyermekgondozási díjra való jogosultság utólagos vizsgálatának rendjét. Az alapvető jogok biztosa levélben köszönte meg a gyors és polgárbarát változtatást.

A várandósság ideje alatt létesített munkaszerződést valójában nem a személyes munkavégzés, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötötték – ezzel az indokkal törölt a nyilvántartásból több anyát az egészségbiztosítási pénztár és kötelezte őket a már kiutalt ellátás visszafizetésére. A Pénztár tájékoztatása szerint az ilyen utólagos ellenőrzések célja az Egészségbiztosítási Alap védelme, azok kiszűrése a rendszerből, akik a kötelező egészségbiztosítás ellátásait a biztosításban töltött rövid idejük alatt befizetett járulékukra hivatkozva kívánják igénybe venni.

Az ombudsman vizsgálata ugyanakkor megállapította, hogy nincs olyan jogszabály vagy szabályzat, amely felhatalmazná az OEP-et arra, hogy utólagosan semmissé nyilvánítsa a felek közös akaratából létrejött munkaviszonyt, amely után a munkáltató a járulékokat már befizette. Nem vizsgálhatja, nem is minősítheti a felek közös akaratából megkötött munkaszerződést és a személyes munkavégzést akkor, ha az érintett a terhessége időtartama alatt létesített új munkaviszonyt. Az ombudsman szerint az OEP a törvényi kritériumokon túlmutató feltételek megállapításával túllépte a hatáskörét. Ezért sérült a jogbiztonság és az anya valamint az újszülött szociális biztonsághoz való joga.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója az ombudsman érvelésére reagálva közölte: felülvizsgálta az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak ellenőrzési gyakorlatát. Az anyák és újszülöttek szociális biztonsághoz fűződő jogainak védelme érdekében a továbbiakban nem vizsgálják majd utólag az ellátásra való jogosultságot megalapozó biztosítási jogviszony létrejöttének körülményeit.