Sosem látott intenzitású jogalkotási tempót diktál az idei első négy hónapban a kormány és a parlament – derült ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból. Április végéig majdnem másfélszer több kormányrendelet, és egyharmadával több törvény született, mint egy évvel korábban, a kormányhatározatoké pedig szinte megduplázódott. Az alkotmánybírósági határozatok száma idén tovább csökkent.

Folytatódik az évek óta tartó intenzív jogalkotási folyamat Magyarországon: a tavalyi 303-mal és a 2011-es 241-gyel szemben idén április végéig már 305 jogszabály született (beleértve a törvényeket, kormányrendeleteket, miniszteri, jegybanki, pénzügyi felügyeleti és médiahatósági rendeleteket). A CompLex Kiadó Jogtárának adatai szerint a legnagyobb számban a kormányrendeletek mennyisége nőtt.

Az április végéig megszületett jogszabályoknak több mint egyharmada kormányrendelet, a kabinet négy hónap alatt 129 ilyet adott ki, ami 37 darabbal és 40 százalékkal több a tavalyi első négyhavi adatnál (és majdnem kétszerese a 2011-es 73 kormányrendeletnek). Szintén jelentősen, 39-ről 51-re emelkedett az elfogadott törvények száma, ez 31 százalékos bővülésnek felel meg.

A minisztériumi jogalkotás viszont visszaesett idén. Csak a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrás Minisztérium adott ki több rendeletet, mint tavaly. Az NGM a 2012-es 8-cal szemben idén eddig 14-et tett közzé, arányaiban ez a legnagyobb növekedés (75 százalékos), de ennek az alacsony bázis az oka (2011-ben még 18 NGM-rendeletet hozott az első négy hónapot). Az EMMI rendeleteinek száma csak eggyel nőtt, a tavalyi 31-ről 32-re.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelenti a másik végletet: a 2011-es 14 rendeletük tavaly 24-re nőtt, idén viszont hatodára, 4-re csökkent, vagyis a KIM havonta átlag egy rendeletet adott ki. A belügy- és honvédelmi miniszteri rendeletek száma lefeleződött, a tavalyi 23 BM-rendelet helyett idén már csak 12 jelent meg, míg a 4 HM-rendeletet idén kettő követte. A fejlesztési minisztérium húsz százalékkal kevesebb új jogszabályt adott ki, 21 után 17-et, az agrárminiszteri rendeletek száma 41-ről 30-ra csökkent.

Az első negyedévben megjelent 347 jogszabály 7 százalékkal több az előző évinél, és azt jelenti, hogy április 30-ig naponta csaknem 3 jogszabály látott napvilágot (hétvégéket és ünnepnapokat is beleértve). Ezen belül átlag mindennap hatályossá vált egy kormányrendelet, és nagyjából kétnaponta egy új törvény is. A CompLex Kiadó szakértői szerint a jogalkotás tempója olyan, hogy annak eredményeként idén akár 300 új törvény és 500 új kormányrendelet is születhet.

A kormány nemcsak a rendelet-, hanem a határozatalkotásban is folytatta az intenzív munkát: a tavalyi 133-mal és a tavalyelőtt 131-gyel szemben idén 247 kormányhatározat jelent meg (ez nem jogszabály, az abban foglalt előírások csak a kormány alá rendelt szervek számára kötelezőek). A köztársasági elnök még ennél is aktívabb tevékenységet végzett, négy hónap alatt 208 elnöki határozat született, vagyis havonta több mint ötven, munkanaponként több mint kettő. A határozatok száma arra utal, hogy folytatódott az alkotmánybíróság súlyának csökkenése a magyar jogrendszerben: április végéig csak 10 AB-határozat jelent meg (2011-ben még 34, tavaly 21).

A jogalkotási tempó növekedését mindemellett mi sem bizonyítja jobban, mint a január 1. és április 30. között megjelent közlönyök összesített oldalszáma, amely a tavalyi adatokhoz képest több mint ötszörösére nőtt (a 2012-es 8826-tal szemben 2013-ban már 50828 oldalnyi közlönyt adott ki a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó).