Az Országgyűlés egyetértett azzal, hogy a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak. A parlament hétfőn még nem a trafiktörvény újabb módosításáról, hanem a Lázár János államtitkár javaslatához érkező módosító indítványokról döntött. Zárószavazás jövő héten lehet.

A termékkör bővítését a költségvetési bizottság kezdeményezte, a Ház pedig kormánypárti szavazatokkal jóváhagyta.

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a trafikok.

A módosítások között határoztak arról, hogy a koncessziós díjból származó bevétel teljes egészében az állami tulajdonú Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működését szolgálja majd.

Az első fordulóban 1417 trafikkoncesszió nem kelt el, többnyire a kétezernél kevesebb lakosú településeken, ezekre megjelent az új kiírás. Ahol a második kiírás is eredménytelen, három éven belül kell új pályázatot kiírni a most elfogadott szabályok szerint.

Nem érkezett viszont olyan módosító javaslat, amely tovább növelné a Miniszterelnökséget vezető Lázár János által javasolt tízszázalékos garantált árrést. A fideszes politikus korábban azt közölte, Orbán Viktor kormányfőnek határozott álláspontja, hogy tíz helyett tizenkét százalékos árrést kellene biztosítani a dohány-kiskereskedőknek, és kérte, hogy a Fidesz-frakció fontolja meg ezt.