Benyújtották szombaton a parlamentnek a választási eljárásról szóló törvényt módosító javaslatot, valamint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatot.

A parlament honlapján megjelentek szerint mindkét törvényjavaslatot önálló képviselői indítványként Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely fideszes képviselő jegyzi.

Az Országgyűlés által 2013. április 8-án elfogadott, és 2013. május 3-án hatályba lépett választási eljárásról szóló törvényt módosító indítvány az indoklás szerint megalkotja az önkormányzati választások eljárási szabályrendszerét. A törvényjavaslat emellett a választási eljárás tisztasága feletti kontroll hatékonyabbá tételére is javaslatot tesz.

Egyebek közt az Alaptörvénnyel összhangban rögzíti, hogy az ötévenkénti európai parlamenti és az önkormányzati választások nem azonos napon lesznek, ehelyett az önkormányzati választások októberi megtartását írja elő.

A választási kampány finanszírozását szabályozó törvényjavaslat indoklása szerint a rendelkezések jelentős összegű költségvetési támogatást biztosítanak a jelöltek és a jelölő szervezetek részére szigorú elszámolási szabályok mellett, miközben a választás évében a pártok nem lesznek jogosultak az éves működési támogatásra. A javaslat megtiltja továbbá a külföldről származó és belföldi szervezetek által nyújtott adományok elfogadását.

Az indoklás szerint ezzel megakadályozhatóvá válik, hogy az országgyűlési választások eredményére, ennek eredményeként a parlament összetételére, és ezen keresztül a törvényhozásra és a kormányzati döntéshozatalra a választópolgárokon kívül bárki más is befolyást gyakorolhasson.

A javaslat ezen túlmenően minden jelölt és minden jelölő szervezet számára egyenlő feltételeket biztosít az országgyűlési választáson való megmérettetésre, illetve a lehető legtöbb jelölt és jelölő szervezet számára teremt lehetőséget a választáson való indulásra – áll a benyújtott törvényjavaslat indoklásában.