A trafiktörvény módosításával a parlament kedden tízszázalékos garantált árrést biztosított a dohánytermék-kiskereskedőknek, és tovább bővítette a trafikokban árusítható termékek körét.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János és más fideszes képviselők javaslatát 222 igen szavazattal, 81 ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz- és a KDNP-frakció igennel szavazott, három fideszes politikus – Ángyán József, László Tamás és Pesti Imre – azonban nemmel, párttársuk, Bencsik János pedig tartózkodott. Az ellenzéki frakciók és a független képviselők – a Fideszből nemrégiben távozó Balogh József kivételével – nemmel voksoltak.

A törvény indoklása szerint a garantált árrés bevezetésével azok a kiskereskedők is biztosíthatják dohányboltjuk szerény jövedelmezőségét, akik elsősorban vagy kizárólag dohánytermékek forgalmazásából élnek.

A módosítás révén a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak majd. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették.

A jogszabály nemcsak a fiatalkorúak kiszolgálását tiltja meg, hanem azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nemcsak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

A törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.

Az első fordulóban 1417 trafikkoncesszió nem kelt el, többnyire a kétezernél kevesebb lakosú településeken, ezekre megjelent az új kiírás. Ahol a második pályázat is eredménytelen, egy vagy három éven belül kell új pályázatot kiírni függően attól, hogy az állami dohánykereskedelmi cég vagy az általa feljogosított személy árulja-e a dohánytermékeket.

A képviselők határoztak arról is, hogy a koncessziós díjból származó bevétel teljes egészében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működését szolgálja majd.

A törvény egyúttal felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a dohánybolt biztonságos és szakszerű üzemeltetéséhez szükséges személyi, tárgyi és gazdasági feltételeket, valamint az engedélyezési eljárásra vonatkozó további szabályokat rendeletben állapítsa meg.

A záróvitában az ellenzéki képviselők ismét a dohányboltpályázatok eredménye ellen tiltakoztak.