Jövő héten hétfőn kerül az Európai Parlament elé a felvidéki jogfosztott magyarok ügye – mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága elnökével közösen tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Lomnici Zoltán kiemelte: a szlovák fél mindent megtett azért, hogy ez a kérdés ne kerüljön a parlament napirendjére. A tanács elnöke szerint nemzetközi ügyről van szó, és nagyon fontos, hogy az érintett felvidéki magyarok ellen elkövetett jogsértés, a jogfosztás napirenden legyen. Lomnici Zoltán beszámolója szerint összegyűjtötte azokat az uniós normákat, amelyeket a szlovák fél megsértett, és a szankciókat, de – mint fogalmazott – a neheze, a politikai rész jön most.

Kitért arra is, hogy az ülés zárt lesz, és az még vita tárgya, hogy a kiutazó négy jogfosztott magyar jelen lehet-e azon.

A tanács elnöke rámutatott: ez az első olyan petíció, amely tisztán magyarokat érintő jelenségre hívja fel a figyelmet.

Potápi Árpád (Fidesz), a testület elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország mindent megtesz, hogy ne kerüljenek ezek az adatok nyilvánosságra, és ne essen senkinek bántódása amiatt, hogy felveszi a magyar állampolgárságot. Ha mégis kikerülnének adatok, akkor az nem a magyar rendszer miatt van – jegyezte meg a bizottsági elnök.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága 2012. november 6-án egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában elismerte és támogatta az Emberi Méltóság Tanácsának azt a tevékenységét, amelyet az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyében tanúsít.

A dokumentumban rögzítették, hogy a grémium egyúttal csatlakozik a Lomnici Zoltán és Gubík László felvidéki joghallgató által jegyzett, az Európai Parlament elnökéhez októberben benyújtott petícióhoz, mivel annak tartalmával és céljaival egyetért. A kezdeményezők Tőkés László európai parlamenti képviselőt kérték fel arra, hogy a petíciót nyújtsa be Martin Schulz EP-elnöknél. Mivel az EP-elnök elfoglaltságai miatt nem tudta átvenni a felterjesztést, az ügy sürgős volta miatt Tőkés László hivatalos úton a petíciós bizottság elé terjesztette a beadványt – közölte október 16-án az EP-képviselő sajtóirodája.

Lomnici Zoltán és Gubík László érvelése szerint Szlovákia megsérti az uniós közösségi jogot azzal, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt – alkotmányellenes és diszkriminatív módon – megfosztja a felvidéki magyarokat szlovák állampolgárságuktól. Szerintük az EU-nak eljárást kell indítania Szlovákia ellen, kötelezve Pozsonyt az elkövetett jogsértések megszüntetésére és az okozott károk jóvátételére.