Három francia szakértő videón keresztül fog tanúskodni abban az eljárásban, amelyet a milliós értékű borhamisítással vádolt Rudy Kurniawan ellen indítottak az amerikai hatóságok. Kurniawan olyan hamisított borritkaságokat próbált meg értékesíteni, amelyek az eredeti borászatok kínálatában nem is léteztek.

A bírósági per egybeesik a szüreti időszakkal, így a prominens Aubert de Villaine of Domaine de la Romanee-Conti, Domaine Ponsot és Domaine Georges Roumier francia borászatok szakértői videón keresztül vesznek majd részt a Rudy Kurniawan perben. Az indonéz származású Kurniawan-t egy évvel ezelőtt, Los Angeles-i otthonában vette őrizetbe az FBI, miután a helyszínen egy rejtett szobát találtak, ahol Kurniawan egy borhamisító üzemet működtetett. A Securing Industry beszámolója szerint azzal vádolják a férfit, hogy 2007 és 2012 között több millió dollárt elérő jogsértéseket követett el borhamisítási tevékenységeivel összefüggésben. Volt, hogy a férfi olyan bor hamisítványát próbálta meg értékesíteni, amelynek eredeti példánya több mint 1,3 millió dollárba kerül. A vád szerint Kurniawan úgy próbált meg eladni egy 1929-es címkézésű Domaine Ponsot bort, hogy az érintett eredeti borászat 1934-ig nem is palackozott ilyen italt. Az ügy során további 83 palack, a gyanúsított által kínált ritkaság hitelességét vizsgálják majd a szakértők.

A hamisító vevői között több milliomos borgyűjtő is szerepel, köztük az a William Koch, akinek javára nemrég 12 millió dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság egy másik borhamisítási perben, amelyben egy Eric Greenberg nevű kereskedőt marasztaltak el borritkaságok hamisítása és az azokkal való kereskedelem miatt. Koch kártérítés összegét a borhamisítás elleni tájékoztató tevékenység finanszírozására fordítja. Koch egyébként Kurniawan ellen is nyújtott be keresetet, de ezt az eljárást a folyamatban lévő büntetőeljárás lezárultáig felfüggesztették.