Nemzetközi fogadási csalásokkal és egyes manipulált, magyar felkészülési és utánpótlás bajnoki labdarúgó mérkőzésekkel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszék előtt – az összesen mintegy 36.000 oldalt kitevő nyomozási iratok, illetve több mint száz tanú-, illetve 55 gyanúsítotti vallomás alapján – vádat emelt összesen 45 terhelttel szemben, 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban.

A vádiratokban szereplő mérkőzések között szerepel

  • 2 nemzetközi utánpótlás válogatott meccs,
  • 1 nemzetközi felnőtt válogatott meccs,
  • 3 finn első ligás mérkőzés
  • 1 olasz első osztályú bajnoki
  • 11 magyar bajnoki mérkőzés
  • 2 magyar kupa mérkőzés
  • 5 magyar ligakupa mérkőzés
  • 4 magyar U-19-es mérkőzés
  • 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés
  • 1 magyar megye első osztályú bajnoki mérkőzés.

Az ügyben szereplő 45 vádlott között szerepelnek volt és aktív futball-játékosok, bírók, klubtulajdonos, futball-menedzser és edző is.

Az alapügy vádirata szerint az ügyben vizsgált, futball mérkőzések manipulálására, és ahhoz kapcsolódóan fogadási csalásokra szakosodott nemzetközi bűnszervezet magyar tagja és segítői 2010. évben csatlakoztak a szervezethez, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten a magyar tagon kívül még négy fő szervező állt.

A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadó irodák által kínált labdarúgó mérkőzésekből kiválasszanak olyan mérkőzéseket, amelyeknél reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló – vesztegetésre, és ezáltal a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató – játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják, majd a megbeszéltek szerint ezen manipulált mérkőzések eredményére különféle fogadóirodákban fogadásokat kössenek, és a fogadó irodákat tévedésben tartva, jogtalan haszonszerzési céllal, nekik kárt okozzanak.

A bűnszervezet magyar tagjának és segítőinek a feladata az volt, hogy az un. „szindikátus” vezetője által kiválasztott vagy kiválasztásra jóváhagyott mérkőzéssel kapcsolatban szervezze meg a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését, helyszínre történő kiutazásukat, juttassa el hozzájuk a vezető által rendelkezésre bocsátott vesztegetési pénzt, egyben jelezze a vezetőnek, hogy az adott mérkőzés manipulálásával kapcsolatban a rábízott feladatot elvégezte. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője fogadási ügynökök segítségével többnyire ázsiai fogadóirodáknál az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. Amennyiben a manipulált mérkőzés a kívánt és az általuk történt fogadásoknak megfelelő eredményt hozta, akkor a realizált tiszta haszonból a „szindikátus” valamennyi tagja (még az adott mérkőzés szervezésében részt nem vett tagja is!) egyenlő arányban részesült. A fogadás kedvezőtlen kimenetele esetén a költségeket a szervezet egésze viselte.

A nemzetközi fogadási csalás-sorozat eredményesebb felgöngyölítése érdekében – Finnország, Németország, Magyarország és az Europol részvételével – 2011. augusztusában nemzetközi nyomozócsoport alakult, melyhez utóbb Szlovénia és Ausztria is csatlakozott. A nemzetközi bűnügyi együttműködés ezen formájában – a Magyarország Legfőbb Ügyészségének támogatásával – először vettek részt a magyar ügyészek és rendőrök

A nemzetközi bűnszervezet által manipulált mérkőzések mellett az eljárás tárgyát képezte továbbá számos – eredményét tekintve jogosulatlanul befolyásolt – magyar bajnoki, kupa, ligakupa, felkészülési, utánpótlás bajnoki, valamint alsóbb osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzés is.

A nemzetközi fogadási csalásokkal, illetve magyar felkészülési és utánpótlás bajnoki mérkőzéssekkel kapcsolatban benyújtott vádiratban a Központi Nyomozó Főügyészség a külföldön tartózkodó T.S. Eng szingapúri állampolgárt – akivel szemben a Fővárosi Törvényszék nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki –, valamint K. Zoltánt, L. Mátyást, S. Lászlót, B. Istvánt, Cs. Jánost, M. Tamást és S. Krisztiánt bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntettével, valamint más, közélet tisztasága elleni bűncselekményekkel, míg további négy terheltet közélet tisztasága elleni bűncselekménnyel, illetve számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekménnyel vádolja. Az alapügy vádlottjai túlnyomórészt tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, azonban a közélet tisztasága elleni bűncselekménnyel vádolt két terhelt a nyomozás során beismerő vallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Rákospalotai EAC jogosulatlanul befolyásolt mérkőzéseivel kapcsolatos eljárásban K. Zoltánt és L. Mátyást gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétségével, a REAC korábbi játékosait, S. Balázst, H. Gábort, K. Vincét, Cs. Gergő Attilát, E. Károlyt, K. Balázst, K. Andrást, V. Zoltán Pétert, S. Tamást, Ny. Krisztiánt, P. Tibor Lászlót, T. Gábort, F. Balázst és P. Olivért gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel – egyes vádlottaknál üzletszerűen – elkövetett vesztegetés bűntettével, A. Zoltánt pedig gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, míg a nagyrészt a Siófok és a Diósgyőr labdarúgó csapatainak manipulált mérkőzéseivel kapcsolatos eljárásban K. Zoltánt és L. Mátyást ugyancsak közélet tisztasága elleni bűncselekményekkel vádolja, miként további 19 társukat is. A REAC mérkőzéseivel kapcsolatos eljárásában hat, míg a többnyire a Siófok és a Diósgyőr csapatainak manipulált mérkőzései vonatkozásában folytatott nyomozás során öt vádlott beismerő vallomást tett, a többiek tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

A Központi Nyomozó Főügyészség a negyedik, a 2010. augusztus 27. napján lejátszott Videoton Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia – Ferencvárosi Torna Club U19-es bajnoki labdarúgó mérkőzéssel kapcsolatban elkülönített bűnügyben P. Csaba Zoltánt és Cs. Jánost gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja, mely eljárásban a nyomozás során mindkét vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó főügyészség – a más terheltekkel kapcsolatban egyidejű vádemelés mellett hozott részmegszüntető határozatok mellett – a nyomozást Sz. Ádámmal és K. Norberttel szemben bizonyítottság hiányában megszüntette.

A nemzetközi fogadási csalásokkal és egyes manipulált, magyar felkészülési és utánpótlás bajnoki labdarúgó mérkőzésekkel kapcsolatos eljárásban K. Zoltán, L. Mátyás és S. László jelenleg házi őrizetben van, a többi vádlott valamennyi eljárásban szabadlábon védekezik.

Kapcsolódó cikk:

Nemzetközi bundabotrány – Sok száz manipulált labdarúgó mérkőzés Európában és Európán kívül – 50 magyar gyanúsított →