A szabadkereskedelmi zónák szabályozását sürgeti a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) hamisítás elleni tagszervezete, a Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy (BASCAP) által közzétett jelentés, amely szerint a kereskedelem ösztönzése céljából kialakított régiók a szellemi tulajdont érintő jogsértések melegágyává váltak.

Riasztó mértékeket ölt az illegális kereskedelmi tevékenység a szabadkereskedelmi zónákban a BASCAP által közzétett, „Controlling the Zone: Balancing facilitation and control to combat illicit trade in the world’s Free Trade Zones” című jelentés szerint, ezért a nemzetközi szervezet ezen területek szabályozásának újragondolását, tovább strukturálását sürgetné. A jelentés rámutat arra, hogy mivel a szabadkereskedelmi zónák fokozottabban ki vannak téve jogsértéseknek, ezért az egyes országok, valamint a vonatkozó nemzetközi együttműködések szintjén is nagyobb figyelmet kellene szentelni ezen területek felügyeletének.

A jelentés szerint az egyes országok a nemzetközi kereskedelem élénkítése céljából alakítanak ki vámmentes vagy szabadkereskedelmi övezeteket, ahol nem csak az vámok és illetékek mértékét, de a vámfelügyeletet és ellenőrzéseket is enyhítik. Utóbbi enyhítés viszont nem csak a legális, de az illegális kereskedelmi tevékenységnek is nagymértékben kedvez, amelynek eredményeként a hamisítók és a hamisítványokkal kereskedők is jócskán kihasználják a zónák nyújtotta előnyöket.

„A szabadkereskedelmi zónák az áruk szabad áramlását és a legitim nemzetközi kereskedelem fejlődését hivatottak elősegíteni, de ez nem jelenti azt, hogy a zónák nyújtotta kereskedelmi előnyökért fel kell áldozni az áruk vonatkozásában a hatékony szellemitulajdon-jogi jogvédelmet” – hangsúlyozta Jeffrey Hardy, a BASCAP igazgatója. A szakértő a jelentéshez kapcsolódó közleményében hozzátette, önkéntes sztenderdek elfogadásával, a kereskedelmi gyakorlatok hatékonyabbá tételével, és az övezetekre vonatkozó részletes jogszabályi környezet megteremtésével csökkenteni lehetne a zónákra jellemző hamisítási tevékenységet anélkül, hogy a területek kereskedelmi hatékonysága, így létrehozásuk tényleges célja veszélybe kerülne. Az ICC oldalán olvasható közlemény szerint a Vám Világszervezet (WCO) 2013-as Dubai-ban tartott ülésén nyilvánosságra hozott BASCAP jelentés arra ösztönzi az egyes országok kormányait, hogy vegyék át a felügyeletet a szabadkereskedelmi zónák felett, és gondoskodjanak annak ellenőrzéséről is, hogy azokban a kereskedelmi tevékenység a jog-és vámszabályok betartásával működjön.

A BASCAP szerint széleskörű konzultációra van szükség ezen kereskedelmi zónák működésének fenntartása érdekében, amelyek során meg kell találni az egyensúlyt a gazdasági előnyök kiaknázása és a szigorúbb felügyelet szükségessége között. „A szabadkereskedelmi zónák egyre fontosabbak a világkereskedelem és a nemzetközi ellátólánc működtetése tekintetében” – emelte ki Hardy, jelezve, hogy az azokban zajló jogellenes tevékenységek – így a drogkereskedelem, a csempészet, valamint a szellemi tulajdon érintő jogsértések, a hamisítás – ugyanakkor olyan mértékű veszélyt hordoznak, amelyek fölött az országok kormányai nem hunyhatnak szemet.