Őrizetbe vették annak a gyanú szerint a francia államot megkárosító kártérítési ügynek a két jogi főszereplőjét – a döntést meghozó bírót és az ügyvédet -, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is érintett – közölték kedden francia igazságügyi források.

A hétfőn őrizetbe vett Pierre Estoup az egyik bíró volt abban a háromtagú úgynevezett magánbíróságban, amelyhez Lagarde 2007-ben francia pénzügyminiszterként saját hatáskörben azért fordult, hogy megegyezéssel zárja le a Bernard Tapie üzletember és az állam között évek húzódódó vitás ügyet. Tapie 1993-1994-ben eladta az Adidas sportszergyártó céget egy, az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bank által irányított állami vállalkozásnak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A bírósági döntés alapján az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

A nyomozók most azzal vádolják a bírót, hogy a döntés előtt nem hozta nyilvánosságra, hogy régi szakmai és baráti viszony fűzi Tapie ügyvédjéhez, Maurice Lantourne-hoz. Márpedig a bíró a másik két döntnökhöz, Jean-Denis Bredin ügyvédhez és Pierre Mazeaud-hoz, az alkotmánytanács korábbi elnökéhez hasonlóan eskü alatt kijelentette, hogy semmilyen kapcsolat nem fűzi a felekhez, s így az ítélet meghozatalában garantált az objektivitása és a semlegessége.

Kedden egyébként Tapie ügyvédjét is őrizetbe vették – erősítette meg a Médiapart tényfeltáró interneten újság értesülését a rendőrség.

Az IMF főigazgatóját pénteken hallgatta meg az ügyben a francia bíróság, amely hamisításban való bűnrészesség és hűtlen kezelés gyanújával nyomoz. A meghallgatást követően Lagarde-ot az egyszerű tanú és a gyanúsított közötti “jogi képviselővel rendelkező tanú” státuszába helyezték, amellyel egyelőre elkerülte a vádemelést.

Kapcsolódó cikk:

Lagarde-ügy – Hatalommal való visszaélés – Házkutatást tartottak az IMF főigazgatójának párizsi otthonában →