Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt vádemelést javasol az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) volt főigazgatójával szemben a rendőrség.

A Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján olvasható közleményben a főigazgató és az intézmény nevét nem említik, de az MTI úgy tudja, hogy az ügy egyik gyanúsítottja Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója.

A www.police.hu-n közzétett közlemény szerint egy 52 éves nő, valamint egy 46 éves férfi ellen – szabadlábon hagyásuk mellett – javasolt a rendőrség vádemelést a VIII. kerületi ügyészségen. Azt írták, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a nő – “egy egészségügyi intézet főigazgatójaként” – 2008. október és 2010. január között többször is megbízási szerződést kötött a férfival, aki szerződésének visszavonásáig folyamatos megbízási jogviszonyban állt az intézettel, és havi 500 ezer forintot kapott.

A férfi a megbízási jogviszonyának ideje alatt összesen négy tanulmányt készített az intézet számára, egyet a helikopterek hasznosításáról, hármat pedig az orvostechnikai raktárak helyzetéről – közölték.

Mint írták, a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapították, hogy a tanulmányok elkészítése, és így a férfi megbízása szükségtelen és indokolatlan volt, tekintettel arra, hogy az érintett időszakban az intézetnek már nem volt légi járműve. Az orvostechnikai raktárakról pedig az intézménynek saját forrásból naprakész információi voltak – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindegyik tanulmánnyal kapcsolatban felmerült, hogy már korábban elkészült írásbeli dokumentum átdolgozása, és új, illetve többletinformációt nem tartalmaz.

Azzal, hogy a főigazgató – a megbízó nevében – tényleges munkavégzés hiányában igazolta a férfi teljesítését, megszegte a jogköréből eredő vagyonkezelői kötelezettségét. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány kilencmillió forint – írták.

A Magyar Nemzet januárban azt írta, hogy gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK Kárpáti Zsuzsát, az EKI volt főigazgatóját, MSZP-s egészségpolitikust. A cikk szerint a volt főigazgatót gazdasági visszaélések miatt vonták eljárás alá, rajta kívül pedig még egy embert gyanúsítanak jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel.