Megismételte korábbi vizsgálatait négy speciális ellátást nyújtó gyermekotthonban és ismét több alapvető jog sérelmét állapította meg Szabó Máté ombudsman. A biztos az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte.

Az alapvető jogok biztosa az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos pszichés tünetekkel, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekeket látnak el. Idei gyermekjogi projektjében az ombudsman a korábbi ajánlásainak sorsát, valamint az otthonokban gondozott gyermekek egészségügyi ellátását és étkeztetését is felmérte. Kiderült, hogy az általános orvosi, illetve szakorvosi ellátás valamennyi vizsgált intézményben biztosított, ám az egészséges táplálkozás követelményei nem mindenütt teljesülnek.

A törvény lehetővé teszi az önmagát, vagy másokat súlyosan veszélyeztető magatartású gyermek személyes szabadságának korlátozását. A nevelési felügyelet elnevezésű intézkedésről a gyámhatóság, a fenntartásáról vagy megszüntetéséről a bíróság határoz. Az intézkedés elrendelését bonyolult jogi eljárás előzi meg és a gyermekotthonok éppen a hosszadalmas ügyintézés miatt nem kérik a lehetőséget a gyámhatóságtól – állapította meg az ombudsman. A vizsgálat feltárta azt is, hogy az intézmények gyakorlatilag maguk döntenek gyermekek, illetve az intézmények környékének megfigyelésére alkalmas kamerás rendszerek használatáról, a rácsok felszereléséről, a szobák, az intézmény egy részének vagy egészének zárásáról, vagy mindezek mellőzéséről.

Jogszabály rendelkezik arról is, hogy a speciális gyermekotthonokban ki kell alakítani az ön-és közveszélyes magatartást tanúsító gyermek biztonsági elkülönítőjét. Az egyik vizsgált intézmény azonban úgy kapott határozatlan idejű működési engedélyt, hogy ez a helyiség nem készült el. Ugyanott alapjogokat sértő, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket is tartalmaz az intézmény szakmai programja és házirendje. Az otthonban arra hivatkozva nem engedélyezik az internet-használatot, hogy a világhálón a gyermekek könnyen hozzájuthatnak a drogokhoz. Az alapvető jogok biztosa az intézkedést nem tartja elfogadhatónak, hiszen ma már rendelkezésre állnak a biztonságos internetezés technikai feltételei, miközben a világháló használata segíthetné a gyermekek fejlődését, tanulását, kulturális igényeinek kielégítését.

Az ombudsman szóvá tette, hogy bár különösen fontos a speciális ellátást igénylő gyermekek személyre szabott oktatása, ehhez nem készült módszertani anyag. A speciális gyermekotthonok vezetői az oktatási feladatokat a saját szakmai tapasztalataik alapján, az iskolák fogadókészségéhez is igazodva próbálják megoldani. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az anyagi megbecsülés hiányára is visszavezethető a gyermekvédelemben dolgozók gyors cserélődése, a munkatársak kiválasztását sokszor a szükség és nem a szakmai minőség elve vezérli. A speciális ellátást igénylő gyermekek fokozott védelmét előíró törvényi kötelezettség teljesülése így veszélybe kerül.

A visszásságok megszüntetése érdekében az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszteréhez és az érintett gyermekotthon vezetőjéhez fordult.

A teljes jelentés elolvasható →