A Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr- Főkapitányság és MÁV-START Zrt. is egyetértéséről tájékoztatta az alapvető jogok biztosát a 2013 márciusi rendkívüli időjárási helyzet vizsgálati jelentésében megfogalmazott ombudsmani javaslatok kapcsán. Valamennyien intézkednek a belső kommunikáció és a lakosság tájékoztatásának javításáról és vannak, akik előre is léptek ebben. A katasztrófavédelem már el is indította hivatalos Facebook oldalát, amelyen most az árvízi helyzetről ad információkat.

Vizsgálati jelentését és javaslatait Szabó Máté megküldte a belügyminiszternek. Pintér Sándor válaszában arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy egyetértve a biztos felvetésével munkacsoport felállításáról intézkedett. A munkacsoport áttekinti, miképpen tehető hatékonyabbá a beavatkozó szervek belső kommunikációja és a lakosság tájékoztatása. A belügyminiszter arról is tájékoztatta az ombudsmant, hogy védő erdősávot telepítenek a gyorsforgalmi úthálózat azon szakaszain, amelyeket állami tulajdonú föld határol és ezt a munkát közfoglalkoztatottak végzik majd el.

Az országos rendőr-főkapitány és az országos katasztrófavédelmi főigazgató azt írta az ombudsmannak, hogy teljes mértékben egyetértenek a javaslatokkal, és intézkedtek a lakosság tájékoztatásának javításáról. Az ombudsman a márciusi tapasztalatok nyomán javasolta a közösségi oldalak tudatos használatát. A katasztrófavédelem a Facebookon már meg is kezdte az információk továbbítását. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató értesítette a biztost arról is, hogy a lakosság tájékoztatása, felkészítése és riasztása érdekében szorosabb kapcsolatot alakítanak ki például a rádió- és televízió csatornákkal, a médiaszolgáltatók részvételével létrehozták a veszélyhelyzeti tudósítók csoportját, és együttműködési megállapodást kötöttek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. Az országos rendőr-főkapitány áttekinti, milyen kommunikációs eszközökkel tudatosítható az autósokkal a mentősáv fontossága, az hogy a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk, így adva utat a mentőknek-tűzoltóknak.

A MÁV-START Zrt. elnök-vezérigazgatója amellett, hogy egyetértéséről tájékoztatta a biztost, válaszában kiemelte, hogy véleménye szerint a vasút a lehető legmagasabb szinten tájékoztatta az utasokat a hókáosz idején. Az előrelépést az jelenti, hogy a MÁV is létrehozza a saját közösségi médiaprofilját, korszerű vizuális és hangos műszaki eszközökkel megerősíti az utastájékoztatást, és a forgalomirányítás hatékonyabbá tételére is több intézkedést vezet be.

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté az érintett szervek válaszát azzal fogadta el, hogy bízik a tervek minél gyorsabb és hatékonyabb megvalósításában, egyúttal ismét felhívta a figyelmet a már meglévő közösségi oldalak használatának lehetőségeire.