Döntött a kormány arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alkotmány módosítására, amelynek nyomán kikerülhet az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányzati javaslatokat Martonyi János külügyminiszter ismertette múlt pénteken, jelezve, hogy az Országgyűlés várhatóan ősszel tárgyalja majd az ötödik alkotmánymódosítást.

Giró-Szász András szerdán megerősítette azt is: az Európai Bizottság által felvetett harmadik kérdésben, a kampányok ügyében a kormány azon az állásponton van, hogy nem indokolt az alaptörvény módosítása. Így nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz.

A kormányszóvivő beszámolt továbbá arról, hogy a kormány javaslata szerint módosul az alkotmány azon passzusa is, amely a ki nem hirdetett törvények alkotmánybírósági (Ab) vizsgálatáról rendelkezik. Eszerint a bírói kezdeményezésre történő soron kívüli Ab-felülvizsgálat határideje harmincról kilencven napra módosulhat. Erről egyébként az Orbán Viktor miniszterelnök és Paczolay Péter Ab-elnök közötti egyeztetés következtében született kormányzati döntés.

Giró-Szász András szólt arról is, hogy a kabinet áttekintette a Földet a gazdáknak! programot, és megállapította: a birtoktestek kialakítása és azok meghirdetése rendben zajlik. Az év végére több mint 200 ezer hektárnyi földet osztanak ki helyben élő gazdáknak haszonbérleti szerződésekkel.

A kormányt azonban arról is tájékoztatták – folytatta -, hogy egyes meghirdetett területeken a korábbi értéknövelő beruházásokkal kapcsolatban elszámolási kérdések merültek fel. A kabinet úgy döntött: ezen beruházások elszámolása kizárólag a korábbi bérlőkre és a magyar államra tartozik, és ezek semmilyen esetben sem terhelhetők az új bérlőkre – közölte, hozzátéve, hogy minderről a földalapkezelőnek azonnal értesítenie kell a pályázókat.