Az orosz képviselőház (duma) kedden elfogadta az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való “népszerűsítését” tiltó törvényt, egyben szigorított a büntetési tételeken.

A jogszabályt harmadik, végső olvasásban tárgyalta az orosz törvényhozás alsóháza. Az 450 képviselőből 436-an szavaztak igennel, egy fő tartózkodott. Előzőleg a honatyák megszavazták, hogy az eredeti javaslathoz képest súlyosabb bírságokat szabjanak ki a törvénysértőkre.

Döntésük szerint amennyiben a fiatalkorúak körében a nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítése nem meríti ki a büntetőjogi kategóriát, akkor 4-5 ezer rubelig (körülbelül 28-35 ezer forintig) terjedő szabálysértési bírsággal sújthatják az ilyen cselekményeket elkövető magánszemélyeket.

Tisztviselők esetében tízszer akkora a büntetési tétel, jogi személyekre pedig a törvény szerint akár 800 ezer rubeles (több mint 5 és fél millió forintos) büntetést is kiróhat a bíróság, amint életbe lép a törvény.

Az orosz törvényhozás még szigorúbb büntetést írt elő abban az esetben, ha a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat a sajtóban, vagy az interneten népszerűsíti valaki. Akkor is sokkal nagyobb a büntetés, ha külföldi állampolgárokat, vagy jogi személyeket érnek tetten, s még több, ha azok a tiltott “propagandát” az internet, vagy a sajtó segítségével fejtik ki. A külföldieket az akár egymillió rubeles pénzbüntetés mellett ki is utasíthatják Oroszországból.

Az orosz törvényhozás alsóháza elé januárban nyújtották be a törvényjavaslatot, amelyhez hasonló Szentpéterváron és Novoszibirszkben már tavaly hatályba lépett. Oroszországban csak 1993-ban, két évvel a Szovjetunió szétesése után szűnt meg a homoszexualitás mint bűnügyi tényállás, a melegeket azonban továbbra is megbélyegzik.

Az orosz duma előtt a törvény tárgyalása idején annak elfogadása ellen és mellette is többen tüntettek. A tiltakozók össze is csaptak egymással.

A homoszexuálisok érdekeit képviselő szervezetek aktivistái és ellenfeleik közül 20 embert előállítottak. Nyikolaj Alekszejev, az eddig sohasem engedélyezett moszkvai melegfelvonulások szervezője szerint a keddi csak a kezdete az összetűzéseknek a másság jogainak védelmezői és ellenfelei között. Közölte, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságon panasszal élnek majd az orosz törvény ellen.

A duma ugyancsak elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azt, aki megsérti a hívők vallásos érzelmeit. A jogszabály a büntető törvénykönyvben is változtatásokat eredményezett és a szabálysértési büntetési tételeket is jócskán megemelte.

A hívők vallásos érzelmeit védő orosz törvény megszületésében a Pussy Riot orosz punkegyüttesnek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott tavalyi akciója is szerepet játszott.

Amnesty: “az orosz véleménynyilvánítási szabadság sötét napja”

Az orosz véleménynyilvánítás szabadságának sötét napja a keddi, miután az orosz képviselőház néhány órán belül a vallásgyalázónak minősített megnyilvánulásokat és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség aktivistáinak és támogatóinak tevékenységét is törvényen kívül helyezte – áll az Amnesty International kedd este Londonban kiadott állásfoglalásában.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a két törvényalkotási lépés mutatja, hogy Oroszországban egyre szűkebbre szabják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az állami dumában kedden megszavazott büntető jogszabályokkal az orosz kormány szánalmas kísérletet tesz arra, hogy az orosz társadalom legreakciósabb elemeinek hízelegve növelje népszerűségét, az alapvető jogok és az egyéni identitás megvallásához fűződő jog rovására – áll az Amnesty International londoni nyilatkozatában.

John Dalhuisen, az AI európai és közép-ázsiai programigazgatója a közleményben leszögezi, hogy az ilyen jogszabályoknak nincs helyük a szabadságjogok tiszteletén alapuló modern demokráciák törvénykönyveiben. A nagyobb kérdés most az, hogy vajon a jelenlegi orosz kormánynak egyáltalán szándékában áll-e ilyen demokráciává változtatni Oroszországot – teszi hozzá az Amnesty International vezető tisztviselője.

Dalhuisen szerint a kedden elfogadott törvények jelzik: az orosz hatóságok eltökéltek abban, hogy az élet minden területén, a politikai és a társadalmi közegben egyaránt meghatározzák, mit mondhatnak és mit nem az emberek.

Ezek visszafelé tett lépések, amelyek nyomán meg kellene szólalniuk a vészcsengőknek – áll az Amnesty International programigazgatójának keddi nyilatkozatában.

Az emberi jogi szervezet már május végén kiadott idei világjelentésében is megállapította, hogy Oroszországban változatlanul széleskörű a faji, etnikai, nemi, vallási és politikai alapú diszkrimináció, és a véleménynyilvánítás szabadságát egyre szűkebbre szabják a hatósági korlátozások.