Úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött május végén az Európai Bizottság Magyarországra, vagyis formálisan kötelezettségszegési eljárás indult, mert Brüsszel szerint a jövedéki termékekre vonatkozó magyar szabályozás egy részlete ellentétes lehet az uniós irányelvvel – derül ki az Európai Bizottság főtitkárságának honlapjáról.

Egy uniós forrás megerősítette, hogy a jövedéki termékek kereskedelmének egy részletkérdésével kapcsolatban merült fel Brüsszelben az, hogy összeütközésben lehet az uniós joggal, sértheti a jövedéki termékek szabad áramlásának szabályait.

A forrás szerint arról van szó, hogy a magyar szabályozás értelmében az áfa vagy a jövedéki adó változását követően az eltérő adókulcsot tartalmazó, korábbi zárjeggyel ellátott jövedéki termékeket, dohánytermékeket nagykereskedelmi forgalomban legfeljebb 30, kiskereskedelmi forgalomban legfeljebb 60 napig lehet értékesíteni, utána új zárjeggyel kell ellátni vagy, ha ez nem lehetséges, meg kell semmisíteni.

Magyarországnak két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság által megfogalmazott aggályokra, máskülönben Brüsszel újabb szakaszba léptetheti a kötelezettségszegési eljárást: úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldhet.

Ugyanazon a napon, amelyen a bizottság ennek az eljárásnak a megindításáról döntött, egy ilyen levelet is küldött Brüsszel Budapestre, mert a bizottság úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet.

Aznap két környezetvédelmi témájú, a kadmium és az ólom felhasználására vonatkozó uniós előírásokkal kapcsolatos, Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséről is döntött az Európai Bizottság – derül ki a brüsszeli testület főtitkárságának honlapjáról.

A kötelezettségszegési eljárások második szakaszáról, az indoklással ellátott vélemény elküldéséről, továbbá arról, hogy valamely ügyben az Európai Bírósághoz fordul a brüsszeli testület, még aznap a nyilvánosság számára is elérhető közleményt tesz közzé az Európai Bizottság. A kötelezettségszegési eljárások első szakaszáról, a hivatalos felszólító levélről viszont aznap a bizottság sajtószolgálata semmilyen információt nem ad, az csak napokkal később kerül fel a testület főtitkárságának honlapjára a lezárt eljárásokkal együtt.