A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete az útdíjszedő által az útdíjszolgáltatóknak, valamint az egyetemes útdíjszolgáltató által a bevallási közreműködők és a viszonteladók részére fizetendő átalány-költségtérítés számításáról és mértékéről. A rendelet 2013. július 1-jén lép hatályba.

Az egyetemes útdíjszolgáltató, aki valamennyi e-útdíj fizetésre kötelezett számára köteles biztosítani az úthasználati jogosultság megszerzésének lehetőségét, átalány költségtérítést fizet alvállalkozóinak, ennek nagyságát határozza meg a rendelet.

Az útdíjszolgáltatói átalány-költségtérítés alapja a tárgyhónapban az útdíjszolgáltató által az útdíjszedő részére megfizetett díjbevétel összege, az útdíjszolgáltatói átalány-költségtérítés mértéke pedig az átalány-költségtérítési alap 5 százaléka.

A viszonteladói átalány-költségtérítés alapja a tárgyhavi viszonteladói értékesítésből származó, az egyetemes útdíjszolgáltató részére befizetett díjbevétel összege.

Amennyiben a viszonteladó az egyetemes útdíjszolgáltató által működtetett, az útdíj bevallását, kivetését lehetővé tévő rendszerrel integrált, zárt egységet alkotó, saját értékesítési rendszerén keresztül végzi az értékesítést, úgy a viszonteladói átalány-költségtérítési alap 2,5 százalékának megfelelő mértékű viszonteladói átalány-költségtérítésre jogosult.

Amennyiben a viszonteladó nem az előbb meghatározott értékesítési rendszeren keresztül látja el viszonteladói értékesítési tevékenységét, úgy 2 százaléknak megfelelő mértékű viszonteladói átalány-költségtérítésre jogosult.

A bevallási közreműködői átalány-költségtérítés alapja a bevallási közreműködő által – a vele szerződéses viszonyban álló úthasználók tárgyhónapban történő úthasználata alapján – rögzített, feldolgozott, továbbított, az útdíj megállapítására alkalmas adatok alapján kivetett útdíj általános forgalmi adóval nem terhelt összege, a bevallási közreműködői átalány-költségtérítés mértéke ennek 1,8 százaléka.

Az üzemanyagkártya-kibocsátói átalány-költségtérítés alapja az adott szolgáltató által kibocsátott üzemanyagkártya felhasználásával az egyetemes útdíjszolgáltató részére közvetlenül megfizetett díjbevétel. Az üzemanyagkártya-kibocsátó az üzemanyagkártya-kibocsátói átalány-költségtérítési alap 0,5 százalékának megfelelő mértékű üzemanyagkártya-kibocsátói átalány-költségtérítésre jogosult a rendelet szerint.