A vámhatósági fellépés hatékonyságának növelését és az intézkedések egyszerűsítését célozza az új szabályozás, amelyről június 11-ei szavaztak az Európai Parlament képviselői.

2011-ben mintegy 115 millió darab hamis terméket állítottak meg az Európai Unió határain a vámhatóságok. A lefoglalt termékek jelentős része, különösen a hamisított gyógyszerek és elektronikai cikkek potenciálisan veszélyesek a fogyasztókra nézve.

Az egyik útja annak, hogy a fogyasztókat és a tagállamok piacait megvédjék a hamisított termékek által hordozott veszélyektől és hátrányoktól az lehet, ha a hatóságok megakadályozzák a hamis termékeknek az EU területére történő bármilyen beérkezését. Ennek elérése érdekében az Európai Parlament képviselői új szabályozást szavaztak meg, amely hatékonyabb eszközöket ad majd a hamisítás elleni fellépéshez az uniós vámszervek kezébe.

Az új EU rendelet az egyes szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről szóló 1383/2003/EK rendeletet váltja fel 2014. január 1-jétől.
– A vámhatóságok vannak abban a helyzetben, hogy lefoglalják és megsemmisítsék a hamis termékeket, mielőtt azok az Unió területére áramolnának Az új szabályozásnak köszönhetően pedig a vámhatóságok még gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd cselekedni – idézi az Európai Parlament közleménye Jürgen Creutzmann-t, az új rendelet parlamenti egyeztetését vezető német képviselőt.

Az új rendelet kötelezővé teszi a tagállamok számára az ún. egyszerűsített eljárás alkalmazását, amelynek során a hamis termékek rövid határidő alatt, bírósági döntés nélkül megsemmisíthetőek, amennyiben a szellemi tulajdonjog jogosultja megállapítja, hogy a terméket jogsértő, és az áru bejelentője vagy birtokosa beleegyezik a megsemmisítésbe, illetve nem ellenzi azt.

Az új rendelet külön eljárást vezet be a jogsértő árut tartalmazó kis méretű postai csomagok (három vagy kevesebb darab hamis árut tartalmaz, vagy 2 kg-nál kisebb súlyú) kezelésére: az ilyen küldeményekben található hamis termékek még egyszerűbben megsemmisíthetők lesznek. A megsemmisítés feltétele csak az lesz, hogy az áruk bejelentője vagy birtokosa a vámhatóság értesítésétől számított 10 munkanap alatt ne tiltakozzon a hamis termékek megsemmisítése ellen. A szellemi tulajdonjog jogosultja a vámhatóságok tett vámhatósági intézkedés iránti kérelmében jelölheti meg, hogy kéri-e, hogy az ő iparjogvédelmi vagy szerzői jogát sértő áruk esetében a vámhatóság alkalmazza ezt az új, a kis méretű csomagokra kialakított eljárást.