Mintegy 130-150 millió korona összegű készpénzt és több tucat kilogrammnyi aranyat is elkobozott a cseh korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciója során – jelentette be Robert Slachta, a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) főnöke egy pénteki prágai sajtóértekezleten.

Slachta elmondta, hogy a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat székhelyén összesen 31 házkutatást tartottak. Megerősítette Ivo Istvan államügyész korábbi információját, miszerint az akció során nyolc embert őrizetbe vettek, akik közül hét ellen már vádat is emeltek. Neveket nem mondott. Hozzátette, hogy már mindannyiukat kihallgatták, s rövidesen döntés születik arról, kik maradnak közülük vizsgálati fogságban. Várható, hogy mind a hét embert vizsgálati fogságban hagyják. Slachta ugyanakkor közölte: az őrizetbe vettek száma még nem végleges.

A csütörtöki rendőrségi akciót a hatályos törvények szerint az államügyészség felügyelte és a beavatkozásokat a bíróság engedélyezte – hangsúlyozta Slachta.

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a rendőrségi akció hátterében két nagyobb ügy található. Az egyik a miniszterelnök feleségének megfigyelése, míg a második a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) három volt parlamenti képviselőjének – Petr Tluchor, Ivan Fuksa és Marek Snajdr – ügye. 

Személyükben az ODS azon volt képviselőiről van szó, akik tavaly ősszel hosszú ideig nem akarták megszavazni Petr Necas kormányának takarékossági csomagját. Később a rebellis képviselők és a kormány megegyeztek, s a törvénytervezet végül átment. A három képviselő lemondott képviselői mandátumáról, s a helyükbe lépett új képviselők megszavazták a kormány törvénytervezetét.

A sajtó szerint a rebellisek nem “véletlenül és nem ingyen” hátráltak meg. A rendőrség ezt most megerősítette. Közölték, hogy a volt képviselők jól fizető helyet kaptak három állami cég – a CEZ, a Cepro és a Cesky Aeroholding – menedzsmentjében, s ezért most eljárás folyik ellenük. Necas kabinetfőnöke ebben az ügyben is szerepel.

Ugyanakkor Jana Nagyovát azzal is vádolják, hogy a katonai titkosszolgálat segítségével megszervezte Radka Necasovának, a kormányfő feleségének a megfigyelését. Ez hivatali visszaélésnek minősül Nagyová és a titkosszolgálati személyek esetében is. “Még vizsgálat tárgya, hogy Petr Necas miniszterelnök tudott-e Nagyová ez irányú tevékenységéről” – válaszolta kérdésre Slachta.