Megkezdte a rá kiszabott fogházbüntetés letöltését hétfőn Zágrábban az a volt horvát miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, akit 2012-ben Magyarországon szabadságvesztésre ítéltek halálos közúti baleset okozásáért.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) tudósítása szerint Radimir Cacic este hét óra körül ügyvédje kíséretében érkezett a remetineci börtönbe, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy végül melyik büntetés-végrehajtási intézményben fogja letölteni a büntetést.

Ezt minden elítélt esetében az úgynevezett fogvatartottak pszichoszociális diagnosztikai központja dönti el, amely a főváros Remetinec negyedében található börtön falain belül működik. Horvát sajtólatolgatások szerint innen Cacicot egy hónapon belül valószínűleg egy félig nyitott típusú intézménybe irányítják majd át, mint amilyen az isztriai Pula vagy a közép-horvátországi Popovaca közelében van.

A horvát politikus a helyhatósági választások után, június 4-én jelentkezett a zágrábi megyei bíróságon, ahol kérte, hogy mielőbb megkezdhesse büntetésének letöltését.

A volt horvát politikust halálos közúti baleset okozása miatt egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték novemberben Kaposváron. Miután Cacic azt kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság januárban megvizsgálta, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A háromtagú bírói tanács megerősítette a magyar bíróság ítéletét, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől Cacicot.

Cacic a büntetés felének letöltése – 11 hónap – után kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

A horvát politikus 2010 januárjában az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették.

Radimir Cacic a kaposvári jogerős ítélet kihirdetése után lemondott miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról, március végén pedig távozott a Horvát Néppárt – Liberális Demokraták (HNS) elnöki tisztségéből is.

Cacic nemrég a HTV egyik műsorában azt mondta, hogy nem távozott és nem is fog távozni a politikából, csupán átmenetileg szünetelteti tevékenységét.