A kormány hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító törvényjavaslatait. Ezekben az államháztartási hiány alacsonyan tartása érdekében hozott intézkedések szerepelnek, közöttük a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése, az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, valamint az állam által átvállalt önkormányzati hitelek után egy egyszeri, 7 százalékos banki befizetés.

A kormány által hozott pótlólagos intézkedéseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn.

A parlament honlapján olvasható dokumentumok szerint a 2013-as költségvetést módosító törvényjavaslat létrehozza a Beruházási Alapot, és ebbe az alapba tartozó beruházások esetében – fő szabályként – akkor teljesíthető kifizetés, vagy vállalható új kötelezettség, ha annak fedezetére a költségvetésbe be nem tervezett, az állami vagyon értékesítéséből vagy hasznosításából származó bevétel érkezik. Így az egyszeri jellegű beruházási kiadások teljesítésére a költségvetési folyamatok alapján, az egyszeri jellegű vagyonhasznosítási bevételek figyelembe vételével kerülhet sor.

A javaslat az önkormányzati adósság állam általi átvállalásához a hitelező befizetési kötelezettségét kapcsolja, mivel a hitel kockázata az adós személyének megváltozása miatt csökken. Ez a javaslat, valamint a külön törvényjavaslatban szereplő, a közteherviselés egyes elemeit (reklámadót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a távközlési adót, az egészségügyi hozzájárulást) érintő rendelkezések – a Beruházási Alap létrehozásával együtt – biztosítják, hogy az államháztartás stabilitása előre nem látható események esetén is fennmarad – áll az indoklásban.

A bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő. Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe.

Az átvállalás feltétele, hogy a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget a központi költségvetésbe forintban befizeti 2013. december 20-áig. A devizában fennálló adósságrész után fizetendő befizetési kötelezettséget a 2013. június 28-i, Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

A javaslat a fentieken túl a fuvarozók útdíj fizetését megkönnyítő hitelprogram hatékonyságának növelése érdekében módosítja a hitelprogramhoz kapcsolódó állami kezességvállalás szabályait is.

Az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító javaslatok szerint változik a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adójának a mértéke, megemelik a bányajáradékot, illetve az egészségügyi hozzájárulást is kiterjesztik.

A kormány a törvényjavaslatban azt indítványozta, hogy 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával.

További intézkedések között a vállalkozások által fizetett távközlési adó mértékének 2 forintról 3 forintra emelését tervezik, továbbá az adó 2500 forintos felső limitjét 5 ezerre növelik. A távközlési adó emelése nem vonatkozik a magánszemélyekre, csak a cégeket érinti.

A bányajáradék szintén emelkedik, 12 százalékról 16 százalékra. A kormány azt is javasolta a törvénymódosításban, hogy tőkejövedelmekhez hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás vonatkozzon a kamatokra is, mértéke 6 százalék legyen.