Bírósághoz fordult Delphine Boel, aki II. Albert belga király házasságon kívül született gyermekének mondja magát, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban az uralkodó a vér szerinti édesapja.

Boel magát a királyt, a trónörökös Fülöp herceget és Asztrid hercegnőt, II. Albert lányát is beidéztette a bíróságra, hogy egyszer s mindenkorra kiderüljön, valóban az uralkodó-e az édesapja. Az értesülést az udvar is megerősítette, de a királyi ház ezen túlmenően nem óhajtott megjegyzést fűzni a híradáshoz. A brüsszeli elsőfokú bíróság június 25-én foglalkozik legközelebb az üggyel – írta kedden a La Libre Belgique belga napilap az RTBF francia nyelvű belga köztelevízió és -rádió értesülésére hivatkozva.

Az újság konkrét információk hiányában arra is megpróbál választ találni, meddig juthat el Boel ügye, és mit is akarhat valójában. A megszólaltatott jogász szerint az ügy “bukásra van ítélve”, a belga alkotmány értelmében ugyanis a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, de polgári jogi értelemben is: ellene, vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. 

Ugyanebből az okból Marc Uyttendaele szerint nem vezethet eredményre a király gyermekeinek DNS-vizsgálata sem, mert bár ők nem uralkodók, az eljárás célja nyilvánvalóan annak megállapítása, hogy a király-e a vér szerinti apa. A jogász ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye kimondja, hogy a vér szerinti és a törvény szerinti gyermekeket azonos jogok illetik meg, ami még a belga alkotmányt is felülírhatja. Ez alapján lehet, hogy lesz bíró, aki nem utasítja el az ügyet.

Az újság arra is emlékeztetett, hogy II. Albert 1999-es karácsonyi üdvözletében félig-meddig beismerte, hogy a hatvanas évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel. Pontosabban azon a december 24-én a király annyit mondott, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

Delphine Boel korábban kijelentette, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot. A La Libre Belgique szerint viszont abból, amit jelenleg tudni lehet, nem állapítható meg, hogy anyagi hasznot remél-e a pertől a balkézről született királyi sarj, mivel Boel pár hónapja egy belga lapban azt is közölte: törvény szerinti apja kitagadta, megfosztva őt bármilyen örökség reményétől.