A bírói gyakorlat eredményeit összefoglaló, egyúttal elméleti igényű munkának nevezte a közigazgatási eljárási törvény kommentárját Darák Péter, a Kúria elnöke a könyv keddi budapesti bemutatóján.

 A Nagykommentár a közigazgatási eljárási törvényhez című kötet szerzői, részben gyakorló bírák, részben egyetemi oktatók feldolgozták az Európai Unió Bírósága, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, a magyar Alkotmánybíróság, a Kúria és a Fővárosi Ítélőtábla iránymutató gyakorlatát, sok száz döntését – fűzte hozzá a főbíró, aki maga is a kiadvány egyik lektora.

Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a könyvbemutatón azt emelte ki: a kötet hozzájárulhat ahhoz, hogy a közigazgatási hatósági eljárásban érvényesüljön az ügyfélbarát bírói szemlélet, az ilyen eljárások “ne megnyomorítsák”, hanem segítsék az állampolgárokat.

Balázs István, a Debreceni Egyetem közigazgatási jogi tanszékének vezetője azt mondta, hogy a csaknem egy évtizede megszületett törvény több átfogó felülvizsgálaton és folyamatos korrekciókon esett át, mégsem nevezhető letisztultnak.

Az egyre bonyolódó, ellentmondásos jogalkotásban nagy szükség van jó kommentárra – tette hozzá a szakember. Megjegyezte azt is, hogy az uniós közigazgatási jog alapelveinek kialakítása is a kezdeténél tart.

A Complex Kiadó gondozásában megjelenő kötet több mint másfél ezer oldalon dolgozza fel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi törvényt és ítélkezési gyakorlatát.