Az új Btk. hatálybalépésével, 2013. július 1-től nőtt a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eszköztára: önálló tényállás, az egészségügyi termék hamisítása fedi le ezt a bűncselekménytípust. A nyomozás rendőrségi hatáskörbe tartozik, ezért az ORFK a hónap elején konferenciát rendezett Teve utcai székházában.

Az ORFK által rendezett konferencia célja az volt, hogy segítse a felkészülést az új büntetőjogi tényállás alkalmazására, a gyógyszerhamisítással kapcsolatos büntetőeljárások sikeres lefolytatására, továbbá növelje a jogalkalmazók érzékenységét a súlyos közegészségügyi kockázatot magában hordozó gyógyszerhamisítás jelensége iránt. Az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének eredményességéhez elengedhetetlen a problémakörrel érintett valamennyi állami szerv hatékony együttműködése, ezt szolgálta, hogy a rendezvényen előadók között jelen volt az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézetének (OGYI) , a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának szakértői is.

A konferencia résztvevői elméleti alapozást kaptak a gyógyszer, az illegális gyógyszer és a hamis gyógyszer fogalmáról valamint az új Btk. egészségügyi termék hamisítása tényállásának elemeiről. Megismerhették a NAV eddigi felderítési tapasztalatait, így pl. az interneten forgalmazott hamis és illegális gyógyszerek lekövetését szolgáló nemzetközi Pangea akció eredményeit, tanulságait. Betekintést kaptak a 2012 tavaszi békéscsabai ügy nyomozásának részleteibe: tavaly áprilisban egy Európa és a világ számos pontjára szállító, hamis illetve illegális gyógyszert értékesítő weboldalt üzemeltető házaspárt sikerült felderíteni.

Az OGYI munkatársai bemutatták, hogyan segítik a nyomozóhatóság munkáját, többek között a hamis gyógyszerek felismerését fényképes gyógyszer-adatbázisukkal, valamint a készítmények laboratóriumi vizsgálatával és szakértői véleményadással. A laboratóriumi tapasztalatok alapján folyamatosan növekszik a hatóságok által laboratóriumi vizsgálatra beküldött készítmények száma, 2013-ban már az első félévben meghaladta ezek száma a 2012-es egész évi mennyiséget.

A konferencia valamennyi előadója kiemelte a hamis gyógyszerek internetes értékesítésének az elterjedtségét, valamint az étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyaggal való hamisításának jelenségét, amely súlyosan veszélyezteti és megtéveszti a fogyasztókat.

A július eleji konferencia után a hatóságok együttműködését erősítő és a joggyakorlatot hatékonyan segítő további regionális képzések várhatóak a közeljövőben.