A piacon újonnan megjelenő designer drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik annak érdekében, hogy a vegyületek a lehető legrövidebb időn belül tiltólistára kerülhessenek az újabb tragédiák elkerülése érdekében.

A közelmúltban több fiatal halálát okozó kábítószer-alapanyok azonnal tiltólistára kerültek, így fogyasztásuk és terjesztésük egyaránt büntetendő.

A lakosság egészségének megőrzése érdekében a kormány 2012 áprilisában kiadta a kábítószerekkel, pszichotróp anyagokkal és az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló jogszabályt. A 2012. áprilisi hatálybalépést követően novemberben már 4 új anyag került fel az ellenőrzés alá vont anyagok úgynevezett C listájára, mely azokat a tiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek klasszikusan a designer drogok alapanyagául szolgálnak. Egyedül így kerülhető el a szerek forgalmazása.

A tavalyi jogszabály megalkotására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerű növekedés figyelhető meg a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú, úgynevezett dizájner drogok terjedésében. A dizájner drogok jelentős térnyerését igazolják a rendőrség tapasztalatai, valamint az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók számának fokozatos növekedése is.

A jogszabály következtében most a para-metil-4-metilaminorex került tiltólistára, amely összefüggésbe hozható az idén június közepén bekövetkezett tragédiákkal, mely során három fiatal vesztette életét a szer fogyasztásának következtében.

Tekintettel arra, hogy az új anyagok listára vétele műszaki tartalmú módosításnak minősül a változást minden esetben be kell jelentenünk az EU Bizottságnak jelezve egyúttal a sürgős kihirdetés szükségességét.