Kedvezőbbé vált a szabad vállalkozási zónában működő munkáltatók szociális hozzájárulási adókedvezménye július 1-jétől – ismerteti a Deloitte hírlevele.

 Az új szabályozás szerint már nem feltétele a kedvezménynek, hogy a vállalkozás a társasági adóról szóló törvény szerinti fejlesztési adókedvezményre legyen jogosult, vagyis nem szükséges, hogy nagy értékű beruházást hajtson végre a szabad vállalkozási zónában.

A Deloitte szerint ez a jogosultak körének kiszélesítését jelenti. A tanácsadó cég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez több feltételt is támaszt a jogalkotó. Ilyen feltétel egyebek között, hogy a foglalkoztatottak létszáma a kedvezményezett időszakban nem csökkenhet, illetve hogy a kedvezményezett új munkavállalót ne kapcsolt vállalkozástól vegyék át, és legalább hat hónapja bejelentett lakóhellyel rendelkezzen a szabad vállalkozási zónában.

Olyan munkavállaló után, akire tekintettel a kifizető a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból állami támogatást kapott, nem érvényesíthető adókedvezmény a támogatások halmozódásának elkerülése érdekében.