Hamis számlákkal 2,5 milliárd forint forgalmi adót csalt el az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. A pénzügyi nyomozók egyebek mellett 16 értékes autót, 11 ingatlant, valamint 25 ezer eurót foglaltak le a cégcsoportot irányítók lakásán.

A jól szervezett cégcsoport Szlovákiából szerzett be főként étolajat és cukrot, amelyet több cégen átfuttatva belföldön értékesített, közvetetten hipermarketeknek is. A társaságok az adófizetés elkerülésére valótlan belföldi beszerzési és külföldi értékesítési adatokat szerepeltettek bevallásaikban, így mintegy 2,5 milliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek – ismertette közleményében a NAV.

Az adócsalás felszámolására indított akció keretében harminc helyen egyszerre jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói a bevetési főigazgatóság járőreivel és a Merkur bevetési egységgel, revizorokkal és a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyészeivel együtt. A nyomozók az élelmiszerkereskedő társaságok székhelyén, az ügyvezetők lakóhelyén, valamint a könyvelőnél tartottak házkutatást. A cégcsoport irányítóit és a könyvelőt gyanúsítottként hallgatták ki, öt embert őrizetbe vettek.

A strómanként közreműködő ügyvezetők vallomása is feltárta a törvénytelen kereskedelem részleteit – közölte a NAV.

Az egyik szervezőt nem sikerült előállítani, mert a Dominikai Köztársaságban tartózkodik, ellene elfogató parancs van érvényben. Az akcióban a NAV munkatársai bejutottak az ő házába is, ahol nem volt se vízóra, se villanyóra, azaz a közművek használatáért nem fizetett a tulajdonos. A NAV munkatársai lopás miatt feljelentették a rendőrségen.

Egy másik szervező lakásán kábítószert – feltehetően kokaint – is találtak, erről szintén értesítették a rendőrséget.

A nyomozók a házkutatások során az okozott kár biztosításaként lefoglaltak 25 ezer eurót és majdnem kétmillió forintot, négyszázmillió forint értékben pedig 16 autót, köztük Porsche Cayenne-t, BMW-t, Audit , 11 ingatlant, továbbá zárolták a cégek bankszámláit.