A pénzügyi jogok biztosa szerint háromoldalú egyeztetés kell a devizahitelek ügyében, a kormánynak szerdai ülésén célszerű meghatározni a kereteket, és ez alapján kellene megkezdeni a háromoldalú szakmai egyeztetéseket a kormányzat, a bankok és a hitelesek képviselőinek.

Doubravszky György erről az MR1 180 perc című műsorában beszélt hétfőn reggel.

A pénzügyi biztos szerint elvi megoldásra lenne szükség, amiből az következik, hogy annak a nemcsak a lakáshitelekre kellene kiterjednie.

Hangsúlyozta, hogy az emberek nem adósmentő csomagot várnak, hanem azt, hogy a bankok elszámoljanak. Egyben megerősítette, hogy a hitelesek részvétele nélkül nem lehet megoldást találni, mint mondta ebben egyetértettek Civil Összefogás Fórum elnökével tartott találkozójukon is a napokban.

Hangsúlyozta azt is, hogy a Kúria döntése után, most a bankoknak sürgős, hogy valami történjen. Első lépésként szerinte moratóriumot kell elrendelni a tárgyalások idejére, ezt kell követnie egy elvi megállapodásnak, majd hatástanulmányok elkészítése után kell kidolgozni a megállapodás gyakorlatba való átültetésének módját.

Álláspontja szerint figyelembe véve az elmúlt években a bankok által az országból kivitt profitot, az ügyfelek és a bankok között megoldható a probléma, anélkül, hogy az csőddel fenyegetné a hitelintézeteket. Ehhez nincs szükség költségvetési forrásra, az adófizetők pénzének bevonására.

Kapcsolódó cikkek:

Érvényes a devizahitelszerződés – Az árfolyamrés vonatkozásában precedens értékű lehet a Kúria döntése

Végrehajtói Kamara: A devizaadósok kérhetik a végrehajtás felfüggesztését – A Kúria döntésének hatásairól

Doubravszky: Tisztázni kell a devizatartozások összegét – Az ombudsman a Kúriához, a közjegyzői és a végrehajtói kamarához fordult