Harminckilenc kórházi alkalmazottat, orvost vonnak felelősségre a dél-kínai Kuangtung tartományban, amiért csúszópénzt fogadtak el gyógyszeripari vállalatoktól – közölte az állami egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentése nyomán a kínai média szerdán.

A Kaocsou városi népi kórház dolgozói összesen 2,82 millió jüant (103 millió forint) fogadtak el két – meg nem nevezett – gyógyszeripari cégtől 2010 januárja és 2012 decembere között – derült ki a közleményből.

A kórház szakszervezetének elnökhelyettesének és az érintett vállalatokkal kapcsolatot tartó személynek az ügyét már átadták az igazságügyi szerveknek. Kilenc orvost, akik közvetlenül zsebbe kaptak pénzt felfüggesztettek az állásukból és visszavonták a működési engedélyüket.

A helyi kormányzat egészségügyi hivatalának igazgatóját figyelmeztetésben részesítették és szankcionálták, míg a kórház igazgatóját fegyelmi úton elbocsátották.

A kínai rendőrség korábban közölte, hogy “súlyos gazdasági bűncselekmények miatt” eljárást indítottak a brit székhelyű GlaxoSmithKline (GSK) multinacionális gyógyszergyártó kínai vállalat négy vezetője ellen. A gyanú szerint az elmúlt hat évben 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak vesztegetésre.

A GSK alkalmazottai kormányzati hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék forgalmukat, vagy emeljék termékeik árait. Gyakran utazási irodákat vontak be nem tiszta ügyletek, “álkonferenciák” megszervezésébe.

A GSK feltörekvő piacokért felelős vezetője Abbász Husszein hétfőn Kínában elismerte, hogy néhány vezetőjük megsértette a törvényt, és ígéretet tett arra is, hogy az országban csökkenteni fogják gyógyszereik árát.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a gyógyszeripari ágazatot érintő kiterjedt vizsgálatok a GSK-val korábban kapcsolatban álló tanácsadócég brit vezetőjét is érintik, egy eddig nyilvánosan nem azonosított amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek, továbbá kihallgatták a AstraZeneca gyógyszeripari vállalat két üzletkötőjét, és egy belga céget is felkerestek a kínai hatóságok.