Megalapozottak voltak ugyan a Mihail Hodorkovszkij, illetve Platon Lebegyev orosz üzletemberrel szembeni csalási és adóelkerülési vádak, ám az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során történtek emberi jogsértések, az pedig indokolatlan, hogy távoli büntetőtelepen kell letölteniük büntetésüket – mondta ki csütörtökön nyilvánosságra hozott elsőfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű igazságügyi fórum most immár másodszor ítélkezett a két egykori olajmágnás ügyében. Az érintettek az első alkalommal a büntetőeljárás megindítása ellen emeltek panaszt, ezúttal pedig immár az ítéletek ellen is, politikai okoknak tulajdonítva az ellenük lefolytatott eljárást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kizárólag azt vizsgálja, hogy a nemzeti hatóságok megsértették-e az Európai Emberi Jogi Egyezmény valamely konkrét előírását. Most mindkét panaszos esetében megállapította Strasbourg, hogy az orosz hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz fűződő jogot – igaz, abban az értelemben nem, hogy a bírák elfogultak lettek volna, illetve hogy nem adtak volna elég lehetőséget a védekezésre (ezek is szerepeltek a panaszpontok között), hanem azzal, hogy megsértették az ügyvéd és ügyfele közötti, titoktartáson alapuló bizalmi viszony feltételeit, és tisztességtelen módon tettek vizsgálat tárgyává bizonyítékokat.

A bíróság szerint azzal, hogy szibériai, illetve messze északi büntetőintézetbe, vagyis Moszkvától és a családtól több ezer kilométerre szállították el az elítélteket, megsérült a magán- és családi élethez fűződő joguk.

Hodorkovszkij esetében a tulajdonhoz való jogot is megsértették azzal az önkényes móddal, amellyel a Jukosz olajtársaság adóhátralékának megtérítése érdekében intézkedtek vele szemben.

Emellett a bíróság megállapította az embertelen és megalázó bánásmód tényállását, tekintettel arra, hogy Lebegyevet a tárgyaláson fémketrecben tartották. Lebegyev esetében a szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jog is sérült, a vizsgálati fogság idejének elhúzódása miatt.

Hodorkovszkijnak 10 ezer euró kártérítést ítéltek meg, Lebegyev kártérítési igényét azonban teljes egészében elutasították.

A strasbourgi testület elvetette a panaszosok azon állítását, hogy az ellenük lefolytatott eljárást politikai szempontok motiválták volna.

A 2003-ban letartóztatott két férfit 13 évre ítélték, tehát 2016-ban szabadulhatnak.