A kormány döntésével a jövőben minden gyermekes család teljes egészében igénybe veheti majd a családi adókedvezményt – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kormány áttekintette a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett: a családi adókedvezmény már az első évében, 2011-ben egymillió családnak jelentett összesen 180 milliárd forintnyi segítséget.

A szerdai kormánydöntés értelmében azok, akik a 16 százalékos személyi jövedelemadóból nem tudják teljesen igénybe venni az adókedvezményt, a jövőben a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból, illetve a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is megtehetik ezt – részletezte a szóvivő, hozzátéve: mindez alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családoknak segít majd, amelyeknek az összjövedelme nem éri el a havi bruttó 625 ezer forintot. Támogatás emellett azoknak a kétgyermekes családoknak is, amelyekben a szülő összjövedelme kevesebb, mint bruttó 125 ezer forint. Ezek jellemzően az egyszülős háztartások – jegyezte meg.

Selmeczi Gabriella közölte emellett, hogy további jogszabály-módosítások is várhatók a családok támogatása érdekében. Így az elképzelések szerint a háromgyermekes édesanyákat ezentúl a legkisebb gyermek nyolcéves koráig költségmentesen lehetne foglalkoztatni.

Emellett tervben van a “rugalmas gyed” bevezetése is: a kormány előtt lévő koncepció szerint előre kiszámolnák, hogy három évre mennyi anyasági juttatás jár, és az édesanya döntené el, hogy ezt mennyi idő alatt kívánja igénybe venni. A három évre járó összeget pedig akkor sem veszítené el, ha időközben újabb gyermeket vállal – magyarázta a szóvivő.

A Fidesz emellett azt is javasolja az egyetemi tanulmányok ideje alatt gyermeket vállaló párok támogatása érdekében – folytatta -, hogy az egyetemi éveket is tekintsék munkaviszonynak, így a nekik járó anyasági támogatás összege magasabb lenne.