A magyar és a holland rendőrség műveleti együttműködési akciótervet írt alá ez év második felére – közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint holland és magyar szakértők az elmúlt évek tapasztalatait összegezve megállapították, hogy megszaporodtak az emberkereskedelemhez, különösen a munkacélú kizsákmányoláshoz és a prostitúcióhoz kapcsolódó jogsértések, ami szorosabb együttműködést igényel a két ország között. Az emberkereskedelem elleni harc közös nyomozásokban, a legjobb gyakorlatok átvételében és a személyes tapasztalatcserében nyilvánul majd meg.

Az együttműködés célja “a hatáskörök, a két ország jogrendszerének, igazságügyi felépítésének tisztázása” – emelte ki a rendőrség. Ebben útmutatást nyújt majd egy gyakorlati szemléletű, felhasználóbarát, magyar, angol és holland nyelven készülő kézikönyv. A felderítést folytató szervek közötti gyors és hatékony információáramlást a kiépített jelzőrendszer segíti – tették hozzá.