Mégis bíróság elé kell állnia Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatójának Franciaországban egy prostitúciós hálózat ügyében indított eljárásban, miután az ügyészség kérése ellenére a vizsgálóbírók nem ejtették a csoportosan elkövetett üzletszerű kéjelgés vádját ellene – jelentette be pénteken az észak-franciaországi Lille ügyésze.

A volt IMF-vezért azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan gyanúsítják, amelyeken saját bevallása szerint is részt vett. Strauss-Kahn viszont azt állítja: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták. Az ügyészség, amely bizonyíték hiányában június 11-én kérte a vádak ejtését, még nem jelezte, hogy fellebbez-e a döntés ellen.

Az ügyben 12 másik személy ellen is csoportosan elkövetett üzletszerű kéjelgés a vád, míg egy 14. személyt csalásban való bűnrészességgel és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

Az ügyészség korábban Jean-Luc Verginnek, az Eiffage nagyvállalat volt regionális igazgatójának esetében is kérte a vádak ejtését, s csak a 12 másik személy bíróság elé állítását javasolta. Az egyik lille-i luxushotelről elnevezett Carlton-ügyben egyébként vádat emeltek a szálloda tulajdonosa, igazgatója és PR-felelőse ellen is.

Richard Malka, a volt IMF-vezér ügyvédje elítélte a vizsgálóbírók részéről ügyfele ellen indított “hadjáratát”, amely szerinte morális és ideológiai elemzésen, nem pedig jogi alapokon nyugszik. Elmondta azt is, hogy Strauss-Kahn “a legnagyobb nyugalommal áll majd a bíróság elé, hogy bebizonyítsa az üzletszerű kéjelgés vádpontjának teljes abszurditását”.

A volt IMF-vezért 2012. március 26-án először bűnszövetkezetben elkövetett üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel gyanúsították meg a vizsgálóbírók, a végső vádiratból a bűnszövetkezet kifejezés azonban kimaradt, s ezért nem esküdtszék, hanem büntetőbíróság előtt fogják tárgyalni az ügyet.

A francia sajtó által csak DSK néven emlegetett 64 éves közgazdász-politikust 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania.