A világon az elsők között önálló szellemitulajdon-védelmi egységet alakít ki a londoni rendőrség. A tervek szerint az új rendvédelmi egység már szeptemberben megkezdheti munkáját.

 A brit Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (Intellectual Property Office, IPO) közleménye szerint az IPO két évre szóló 2,5 millió fontos támogatásával alakul meg és kezdi meg működését az új jogvédelmi egység a londoni rendőrségen belül. A közlemény szerint a maga nemében egyedülálló rendőri szervezet feladata az online szerzői jogi jogsértések és más, a szellemitulajdon-jogot érintő visszaélések elleni fellépés lesz. Az új egység a tervek szerint ez év szeptemberében kezdi meg működését.

A rendőri szervezet létrejöttét bejelentő Lord Younger, szellemitulajdon-jogi ügyekben illetékes brit miniszter hangsúlyozta, a szellemitulajdon-jogok megsértése a fizikai termékek esetében hosszú ideje probléma, miután pedig az internet térhódításának eredményeként a jogsértések az online világra is áttevődtek, a probléma megoldása mind sürgetőbb kérdéssé válik. A miniszter szerint az online elkövetett visszaélések a 36 milliárd fontos forgalmat bonyolító és 1,5 millió munkavállalót foglalkoztató brit kreatív iparág működését veszélyeztetik, amelynek védelme viszont az iparág összgazdasági haszna miatt elengedhetetlen.

Adrian Leppard, a londoni rendőrség képviselője a jogvédelmi egység megalakulása kapcsán azt emelte ki, a hamisítás és kalózkodás évi több száz millió font összegű kárt okoz a brit gazdaságnak, miközben illegális bűnszervezetek számára termel hasznot. A szakértő szerint a szellemitulajdon-védelmi rendőri egység a londoni rendőrség azon elkötelezettségét bizonyítja, amellyel a jogszerűen működő vállalkozások és a munkavállalók, a gazdaság és a társadalom fizikai és online biztonságáról kíván gondoskodni.

Szakértői becslések szerint havi 7 millió brit internetező keres fel illegális letöltő oldalakat Nagy-Britanniában. Megfelelő ellenlépések nélkül a kalózkodás 2015-ig negyedmillió álláshely megszűnését eredményezheti a szigetországban.