Az alapvető jogok biztosának jelölése előtt az államfő személyes megbeszélésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Áder János egy hét múlva, augusztus 6-án fogadja a képviselőcsoportok vezetőit – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sajtóigazgatósága kedden.

Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alaptörvény és az alapvető jogok biztosáról szóló törvény értelmében a köztársasági elnöknek augusztus 10-éig kell javaslatot tennie az Országgyűlés által megválasztandó ombudsman személyére – emlékeztetett közleményében a KEH Sajtóigazgatósága.

A frakcióvezetőknek szóló meghívóban az államfő hangsúlyozta: “bár a törvény nem kötelez erre, mégis fontosnak tartom, hogy javaslatom megtétele előtt valamennyi országgyűlési frakció vezetőjével konzultáljak erről a kérdésről”.

A köztársasági elnök meggyőződése szerint – idézték a meghívó szövegét – “politikai nemzetünk egyetemes érdeke, hogy polgári demokráciánk alapvető jogintézményeit mindenkor a lehető legnagyobb konszenzus, közbizalom és tisztelet övezze. Biztos vagyok abban, hogy ezt minden felelős párt vezetője így gondolja. Miként biztos vagyok abban is, hogy az ezzel kapcsolatos demokratikus eszmecsere is ezt szolgálja”.

Áder János jövő kedden, augusztus 6-án a Sándor-palotában fogadja a parlamenti frakciók vezetőit.