A péti Nitrogénművek Zrt. az EU-bíróság ítéletének áttanulmányozását követően úgy döntött, hogy nem fellebbez a testület döntése ellen, amely szerint uniós jogba ütközik a társaságnak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitel egy része – közölte Bige Zoltán, a vállalat kisebbségi tulajdonosa szerdán.

Az Európai Unió Bírósága február végén kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította a cég keresetét. A Nitrogénművek az Európai Bizottságnak azt a határozatát támadta meg az unió bírósága előtt, amely szerint a cég a piacon elérhető kamatszinthez képest túl olcsón jutott hitelekhez, ezzel pedig jogosulatlan versenyelőnyhöz jutott.

Az MFB a műtrágyagyárnak 2008 végén állami kezességvállalás mellett összesen 88 millió eurós hitelt nyújtott, ami az Európai Bizottság szerint csak részben összeegyeztethető a belső piaccal, ezért a kölcsönök tényleges ellentételezése, és a bizottság által megállapított elvárt kamatszint közötti különbségnek megfelelő összeg megfizetését rendelte el.

A cég az Európai Unió Bíróságának döntését követő közleményében hangsúlyozta: a Nitrogénművek a vitatott, összesen 780 186 euró kamatkülönbözet megfizetésén túl az MFB által folyósított valamennyi hitelt 2011-ben előtörlesztette. Tájékoztatásuk szerint a Bizottság határozata nem tartalmazott pontos összeget, hanem csak magát a kötelezést és az elvárt kamatot, amelynek végrehajtására a Magyar Államot kötelezte. 

Az EU legfelsőbb jogértelmező fóruma ítéletében kimondta, hogy a Nitrogénművek az uniós versenyszabályok megsértésével, olyan feltételek mellett jutott a kérdéses hitelekhez, amelyek elérésére a kereskedelmi bankoknál nem lett volna lehetősége. A törvényszék megállapította, hogy az MFB nem tekinthető normál piaci körülmények között működő kereskedelmi banknak, 100 százalékos állami tulajdonban van, és állami szervek gyakorolnak fölötte ellenőrzést, ezért az MFB intézkedései “lényegében a magyar állam intézkedéseiként tudhatók be” – olvasható a luxemburgi törvényszék közleményében.