Kártérítést ad a kormány a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kártérítés kifizetési konstrukciójának kidolgozására Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kapott megbízást – ismertette.

Szeptember elején tárgyalnak a hozzátartozókkal, és “tisztességes kártérítést” fognak nekik ajánlani – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, reméli, hogy meg tudnak egyezni a családokkal egy méltányos összegben. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a pénz kifizetésével nem kell megvárni a másodfokú ítéletet, még idén szeretnék az ügynek ezt a részét lezárni.

Megemlítette, hogy az igazságszolgáltatási eljárásban kiderült: az állam alkalmazottai is hibáztak, sőt talán még büntetőjogi felelősséggel terhelt mulasztásokat is elkövettek az ügyben. Ezért nem szükséges megvárni a jogerős ítéletet, hanem már most meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a hozzátartozókkal a kártérítésről.

Utalt arra, hogy a gyilkosságsorozat utolsó áldozatának az életét talán meg lehetett volna menteni, ha a titkosszolgálatok és a rendőrség tisztességesen együttműködtek volna, ezért egyértelmű, hogy az államnak jót kell állnia azokért a károkért, amelyek emberéletekben és anyagi javakban is keletkeztek.

Balog Zoltán reményét fejezte ki, hogy a romagyilkosságokhoz hasonló esemény soha többet nem fog előfordulni, és kiderül a teljes igazság.

Szólt arról is, hogy még ellenzéki politikusként, az Országgyűlés emberjogi bizottságának elnökeként karitatív újjáépítést kezdeményeztek az áldozatok hozzátartozói számára. Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként pedig 8,5 millió forint támogatással segítették a károsultak új lakásokba költözését.

Elmondta, azt is, hogy minden évben gyászistentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére, a Szent Egyed közösség pedig pasztorálja a hozzátartozókat.

Hangsúlyozta: ha az állam a polgáraival szemben mulasztást, vétséget követ el, akkor azért felelősséget is kell vállalni. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a 2006. augusztus 20-ai vihar kárvallottjait az akkori kormány nem kárpótolta, de 2010-ben az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy ezt megtegye miként a 2006 őszi rendőri brutalitás áldozatait is kárpótolta.

Balogh: Alapos vizsgálatra lenne szükség a titkosszolgálatok tevékenységéről

Alapos vizsgálatra lenne szükség a titkosszolgálatoknak a romagyilkosságokkal kapcsolatos tevékenységéről, hiszen a kormánynak fontos érdeke, hogy kiderüljön, mi történt pontosan, és bízhasson e szervezetekben – mondta Balog Zoltán az M1 Az este című, csütörtöki műsorában.

A tárcavezető kiemelte: a titkosszolgálatokat nem szabad pártcélokra használni, ugyanis a feladatuk az ország védelme, biztonságának garantálása.

Hangsúlyozta: arról egy kormány nem tehet, ha ilyen bűncselekmények történnek, “de arról, hogy hogyan kezeli az ügyet, arról igen” - hangsúlyozta.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Amnesty International készített egy jelentést a romagyilkosságokról kimutatva, hogy hol hibázott a rendőrség és a magyar állam, de a választások közeledte miatt nem hozták nyilvánosságra, csak a kormányváltás után. 

Balog Zoltán reagált a Berliner Zeitung című német baloldali lap vasárnapi számában megjelentekre is. A lap azt írta: a romagyilkosságok ügyében hozott szigorú ítélet semmit sem változtat az erőszakosan romaellenes magyarországi hangulaton. Balog Zoltán kijelentette: “minimum képmutatás német sajtóorgánumok részéről ilyeneket írogatni”, mivel Németországban 2000-2006 között nagyon súlyos bűncselekmények történtek. Akkor tíz bevándorlót öltek meg, és hosszú éveket kellett várni, hogy kiderüljön az ügy – közölte. Hozzátette: ezért “nem nagyon van mit Magyarország szemére vetni”.

2000-2006 között tíz, kisebbséghez tartozó – török és görög – ember lett gyilkosság áldozata Németországban. Az eseteket a hatóságok csak 2011-ben ismerték el rasszista terrorsorozatként, amikor a gyilkosságokat elkövető nemzeti nacionalista terrorcsoport lelepleződött. Fokozatosan bebizonyosodott, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok több hibát is elkövettek.