Romániában diákok, tanárok és szülők ellen emelt vádat az ügyészség a nyári érettségihez kapcsolódó korrupciós botrányban – derült ki szerdán a korrupció ellen fellépő ügyészség közleményéből.

A vádhatóság Konstanca megyei kirendeltsége lezárta a vizsgálatot a fekete-tengeri Mangalia város egyik iskolájában érettségiző diákok, szüleik és a vizsgáztató tanárok ügyében, s úgy döntött: bíróság elé kell állnia az érettségi bizottság elnökének és alelnökének, valamint hat tanárnak, két diáknak és két szülőnek.

A vádhatóság szerint a szülők és a diákok megvesztegették a tanárokat. A vádirat szerint a vizsgabizottság elnöke összesen 3 ezer euró (900 ezer forint) kenőpénzt kapott több diáktól közvetítőkön keresztül, de szállodai költségeit is a vizsgázók és szüleik állták.

A bizottság többi tagja 4000 lej (269 ezer forint) és 1000 lej (67 ezer forint) közötti összegeket kapott. Ennek fejében a vizsgáztató tanárok kiszivárogtatták a kémiavizsga feladatainak megoldásait. Az ügyészek szerint a teremben elhelyezett videokamerákon is látható, amint egyes felügyelőtanárok a diákoknak osztogatták a tesztek megoldásait tartalmazó fénymásolatokat.

Az idei romániai nyári érettségi vizsga legnagyobb korrupciós botránya egy bukaresti iskolában történt, ahol kétszázötven diákot rendeltek be kihallgatásra.

Kapcsolódó cikk:

Pénzért cserébe “elnéző” felügyelőtanárok – Érettségi botrány Romániában – Kétszázötven diákot állítottak elő